Hivatalos: radarmentes lesz Pécs – ÖPE-reagálás

hirdetés

A Honvédelmi Minisztérium kérésére a HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatala megszüntette a Tubesre tervezett radarállomás építésügyi hatósági eljárását – jelentette be péntek délelőtti közleményében a pécsi Polgármesteri Kabinetiroda.

Mint írják, e szerint minisztérium immár hivatalosan is elállt attól, hogy a NATO-lokátort Pécsett, a Tubesen építsék fel. “A városvezetés ezúton is köszönetét fejezi ki azon civil szervezetek és pécsi polgárok felé, akik az elmúlt években időt, energiát nem kímélve dolgoztak azon, hogy megakadályozzák a katonai radar építését.” – olvasható.

“Örülünk annak, hogy az új kormány nyíltan támogatja Pécset és a pécsieket, és meghallgatja a pécsiek szavát” – összegez a városházi kommüniké.

FRISSÍTVE – 13:25

Sajtóközlemény a tubesi radar ügy lezárása kapcsán

“Pécs, a béke városa

Immáron hivatalosan is elállt a Honvédelmi Minisztérium a tubesi radartelepítés szándékától. Erről értesítette az ügyben érintett feleket az új Kormány szellemiségében is más minisztériuma.

Az Összefogás Pécsért Egyesület üdvözli a minisztérium közleményét, mert világossá tette, hogy nem kíván a pécsi emberekkel szemben meghozni egy még oly fontos nemzeti intézkedést.

Ezzel az döntéssel egy majd öt éves küzdelem végére értek a pécsiek példát mutatva abban, hogy igenis lehet egy közösségnek békés eszközökkel de határozottan és eredményesen képviselni érdekeik és értékeik védelmét, akár nagypolitikai érdekekkel szemben is.

Az eredmény annak köszönhető, hogy össze tudtak fogni mindenféle világnézetű, rendű és rangú emberek egy közös célért, ami nem csak a saját, de a város többi lakója érdekében történt.

Nem lehet vitás hogy a Tettyei ivóvízbázis védelme, a természetvédelmi terület megóvása vagy épp az egészségüket féltő, valamint tulajdonuk értékét őrizni kívánó polgárok védelme közös ügyünk.

Mindemellett fontos hogy a város megőrizte békés mivoltát, nem vált katonai központtá.

Pécs városa 1998-ban megkapta az UNESCO Béke-díjat, mert befogadó volt a háborús menekültekkel, diplomáciai kapcsolatokkal közvetített a háborús felek között, és békés együttélést biztosított az itt élő nemzetiségeknek mindvégig történelme során.

Ez a város most azt is megmutatta, hogy békés eszközökkel képes a hatalmat rábírni az itt élők értékeinek megóvására, érdekeinek tiszteletben tartására.

Köszönet ezért minden pécsinek, aki részt vett ebben a békés küzdelemben!

Pécs, 2010. július 16.

Kővári János országgyűlési képviselő

az Összefogás Pécsért Egyesület alelnöke”