Már két magyar fertőzöttje van a koronavírusnak

Hivatalosan is bejelentették: a szállodahajón dolgozó magyar férfi mellett az Ausztriában kórházba került szintén magyar nő is a koronavírus fertőzöttje. A kormány sajtótájékoztatójáról az Index tudósított.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán délelőtt tartott sajtótájékoztatót, melyen elmondta, a kormány azonnal tájékoztat, ha az ország területén valaki megbetegszik.

Egy kamionsofőrt karanténba helyeztek, az ő állapotáról egyelőre nincs információ. Egy tenerifei szállodában is karanténba helyeztek öt magyart, ők jól vannak.

A fertőzött területekről történő repülőgépes érkezésnél csak láztalanul lehet belépni Magyarországra.

A tájékoztatón részt vett Láng-Bognár Kinga, az operatív törzs szóvivője is. Elmondta, hogy a koronavirus@bm.gov.hu-ra várják a kérdéseket, pénteken elindul a koronavirus.hu oldal, és egy Facebook-oldal is. Ha pedig megjelenik a koronavírus az országban, akkor a közmédia rögtön rendkívüli tájékoztatási rendre áll át. A BV által gyártott maszkokat el kell juttatni a patikába, az technikai kérdés, hogy ez mikorra történik meg. A vasúton a kalauzokat is fel kell készíteni, mondta a szóvivő.

A határokon is ellenőrzést indítottak szakemberekkel,akik kérdőívvel mérik fel, ki jött esetleg fertőzött területről, ki találkozhatott fertőzött emberrel.

Kásler Miklós miniszter azt mondta, hogy kedden a háziorvosok új tájékoztatót, eljárásrendet kaptak, hogy hogy kell felmérni a betegséget, és mit kell tenni, hova kell küldeni a gyanús betegeket. Ha fertőzött területről jön valaki, akkor karantént rendelnek el. Ha a gyanú esélye kisebb, a valószínűség csökken, akkor megfigyelés alatt tartják. Szerinte a vírus behurcolásának megelőzése az egyetlen reális lehetőség a prevencióra. Ha megjelenik a vírus, akkor ugyanilyen határozottsággal kell az elkülönítést végrehajtani”.

Szóba került az egri vízilabdacsapat ügye is. Erről tájékoztatást kért a kormány, és arra jutottak, hogy a csapat nem a gócban, hanem mellette volt. A gócon csak átutaztak, így nem a karantén, hanem a megfigyelés indokolt.