Már kiosztották az első Oscarokat

A hagyományos filmszalagokat sokszorosító laboratóriumoknak és a térhatású technológiát tökéletesítő Peter Anderson operatőrnek ítélték oda az amerikai filmakadémia idei tudományos és technikai Oscar-díját – közölte az MTI.

hirdetés

Az egyik Beverly Hills-i szállodában szombatról vasárnapra virradóra tartott díjátadón “visszamenőleges hatállyal” ismerték el a filmmásoló laboratóriumok seregének azt a hatalmas szolgálatot, amelyet egy évszázadon át tettek a filmiparnak azzal, hogy “a laborok sötétjében évről évre több milliárd méternyi filmkópiát állítottak elő, és ezzel lehetővé tették, hogy a celluloid megtalálja útját a földkerekség mozijaiba”.

Az aranyozott Oscar-szobrocskával járó Academy Award of Merit-et (“életműdíjat”) Christopher Nolan, A sötét lovag című szuperhősfilm írója-rendezője vette át az ágazat nevében.

A másik tudományos-technikai Oscar-díjat, a Gordon E. Sawyer-elismerést Peter Anderson operatőr, a különleges effektusok, ezen belül a háromdimenziós technológia szakértője kapta a térhatású mozi fejlesztésében elért eredményeiért.

A filmlaboratóriumoknak adott Oscar-szobrocska állandó kiállítási tárgy lesz az amerikai filmakadémia 2017-ben Los Angelesben megnyíló Mozimúzeumában.

A tudományos-technikai Oscar-gálán az amerikai filmszakma ötven kimagasló tudósát és feltalálóját ismerték el 19, nagy többségében a digitális mozizás terén elért vívmányért.

A művészi Oscar-díjak nagyközönség által is várva várt gáláját két hét múlva, március 2-án tartják.