Már nem kell hólánc

A közútkezelőnek országosan jelenleg mintegy 100 munkagépe és 600 munkatársa végzi az utak takarítását és síkosságmentesítését.

hirdetés

A szombati havazás, illetve hóátfúvások nyomán még hókásásak, latyakosak a fő- és a mellékutak a nyugati, déli megyékben, főleg Baranyában, Zalában, Lenti és Nagykanizsa, ezen kívül Mohács, Baja, Szeged és Makó térségében. A csapadékzóna kelet felé húzódott, ott jelenleg intenzíven havazik. Ezeken a területeken a friss hó nyomán szintén latyakos, hókásás az utak burkolata.

Hófúvások miatt a 43-as főút Makó és Nagylak, valamint a 4414-es út Maroslele és Makó közötti szakaszát le kellett zárni. Az utak felszabadításán folyamatosan dolgoznak, a munkát azonban nehezíti a szél, amely visszahordja az úttestre a lekotort havat, illetve az is, hogy a kamionok elakadása következtében kialakult kocsisor miatt a hómarók nem jutnak előre.

A közútkezelő utalt rá: a hajnali, reggeli órákban az 5508-as út Katymár-Bácsborsód, az 5501-es út Baja-Bácsbokod és Tótkomlós-Békéssámson közötti út szintén járhatatlan volt, ezeket a szakaszokat azonban sikerült ismét járhatóvá tennie a társaságnak.

Somogy megyében a 67-es főút Boldogasszonyfa és Simonfa közötti szakaszán a korábban elrendelt kötelező hólánc-használatot feloldották, ilyen intézkedés már sehol sincs érvényben.

A hóhelyzet miatt az udvari határátkelőhelynél a teherautókat szombat este óta nem engedik be Horvátországba. A tilalom nem vonatkozik a 3,5 tonnánál könnyebb és a szerelvény nélkül közlekedő kamionokra. A megye más határátkelőhelyein nincs korlátozás.

Az elmúlt egy nap során nyolc baleset történt Baranyában, közülük egy végződött sérüléssel. A balesetek egy része azért következett be, mert a gépkocsivezetők nem a megváltozott út- és időjárási viszonyoknak megfelelően közlekedtek.