Gigadaru bontja a Magasházat

A 25 emeletes pécsi Magasház bontási munkálatai február végén újabb jelentős állomásukhoz érkeznek: megkezdődik a bontáshoz használandó toronydaru felállítása – közölte a STRABAG MML Kft. – Land-Bau Kft.

hirdetés

A bontási munkák során a toronydaru fogja végezni a védőpalánk elemeinek az épület felső szintjére történő felemelését, a bontáshoz használt gépek mozgatását, valamint a bontott szerkezetek leemelését.

A toronydaru elemeinek összeszerelését egy, a toronydarunál és az épületnél is magasabb 8 tengelyes, 104 méter emelési magasságú, 500 tonnás autódaru fogja végezni.

magasház, daru, gal01
magasház, daru, gal02
magasház, daru, gal03
magasház, daru, gal04
magasház, daru, gal05
magasház, daru, gal06
magasház, daru, gal07
magasház, daru, gal08
magasház, daru, gal09
magasház, daru, gal10

Február 29-én az autódaru és a tartozékait szállító nyerges kamionok megérkeznek az építkezés helyszínére, s megkezdődik a szerelés.

Ezt követően megérkeznek a toronydaru törzselemeit szállító kamionok is és megkezdődik a toronydaru törzsének összeállítása. Ezzel párhuzamosan a toronydaru további elemeit folyamatosan, ütemezetten szállítják a helyszínre.

Ezután az épület melletti lezárt felvonulási területen megkezdődik a toronydaru fő- és ellengémjének az összeszerelése is, ami után a gémek a végleges helyükre kerülnek.

Már majdnem kész, 1975
1975 is hatalmas daruval építették a házat

Az öt tonna teherbírással rendelkező toronydaru összeszerelt állapotában 97,5 méteres törzzsel, 87 méteres horogmagassággal 40 méteres gémhosszal bír. A szerkezet üzembe helyezésére a legszigorúbb szabályok szerinti teherpróbák és a beállítások elvégzése után kerül sor.

Miután már működőképes lesz, a munkák a palánkrendszer összeszerelésével folytatódnak, ez nagyjából három hétig tart majd. A palánkrendszer összeszerelését és beüzemelését követően kezdődhet meg a Magasház szerkezetének tervszerű visszabontása – közölte a STRABAG MML Kft. – Land-Bau Kft.