650 év: a pécsi egyetem alapítását ünnepeljük

A kormányra lehet számítani és “mi a pécsi emberek mögött fogunk állni” – üzente a pécsieknek Orbán Viktor. A miniszterelnök ezt a Kodály Központnál összegyűlt szimpatizánsoknak mondta. Az épület másik oldalán eközben tízen jelentek meg tüntetni. 

hirdetés

 11.35: Átadták az egyetemi díszdoktori címet

A Pécsi Tudományegyetem díszdoktorává avatták Buzsáki György agykutatót, aki a pécsi egyetemen szerzett orvosi diplomát, és 2011-ben az agykutatók „Nobel-díjával”, ún. Agy-díjjal (The Brain Prize) jutalmazták tevékenységét. (Róla és a kinevezett egyetemi tanárokról az alábbi linken olvashat: KLIKK!!!)

Az egyetem egyik legmagasabb rangú elismerésében, Pro Universitate Quinqueecclesiensis kitüntetésben részesült Kovács L. Gábor akadémikus, egyetemi tanár és Christopher Wilson, az IT Services Hungary ügyvezető igazgatója. Először adták át a jubileumi évre való tekintettel alapított Nagy Lajos király díjat, amelyet a Pécsi Egyházmegyének ítéltek oda.

11.00: “Boldog születésnapot, pécsiek!”

– Felemelő együtt ünnepelni a 650 éves jubileumot, ami egyben a magyar felsőoktatás napja is. A pécsi egyetem krónikája valóban magyar történet, az első alapítást a megszakítás miatt újraalapítások követték – mondta ünnepi beszédében Orbán Viktor miniszterelnök hozzátéve: a PTE a magyar tudományos élet erőcentruma. Mint mondta, országosan az idei tanévben több mint 250 ezer hallgatója lesz a felsőoktatási intézményeknek, a diákok között ott vannak a jövő miniszterei, dékánjai, professzorai, oktatói is.

Ezért is fontos kérdés, hogy mi legyen a magyar fiatalok jövője? Mi magyarok hagyományosan arra neveljük a gyerekeinket, hogy tiszteljenek bennünket, de arra is, hogy többet és jobbat akarjanak annál, mint amik vagyunk, mint amire mi voltunk képesek.

Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszéde a pécsi Kodály Központban MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kétféle jövő létezik: amit mi választunk, vagy amiről mások döntenek

A kormányfő hozzáfűzte: ez ma korunk legégetőbb kérdése, ami egész Európát foglalkoztatja. Ma a jövőképek vitája, harca is zajlik, de csak kétféle jövő van: az egyik, amit mi választunk, a másik az, ha csak ülünk, várunk, mások döntenek felettünk. Vagy készek leszünk küzdeni, vagy pedig elfogadjuk azt, ami jönni fog. A választás elsősorban a diákokon múlik, és az lesz Magyarország jövője is.

Emlékeztetett rá, volt, amikor elég volt európai áramlatokban bíznunk, a kommunizmusból kitörni igyekvő nemzedékünk abban hihetett, hogy elég a megalkuvás nélküli törekvés a szabadságra, Európa újraegyesítésére, de ma új utakat kell keresniük a diákoknak, mert ha hagyjuk magunkat arra sodortatni amerre Európa tart, akkor el fogunk esni. Ha engedjük a demográfiai hanyatlás és a migrációs nyomás erősödését, azt, hogy a kulturális világunk és, hogy Európa arculata megváltozzon, ha engedjük, hogy katonailag másokra szoruljon, akkor el fog tűnni Európa – figyelmeztetett.

– Európa a 24. órában van – fogalmazott –, mert megjelentek az önfeladás első jelei, olyan politikusok, vezetők, akik szerint felesleges ellenállni, hogy jöjjön az, aminek jönnie kell. Mint mondta, olyan fiatalokra van szükség, akik „akárcsak az 56-osok, rendszerváltók, szembe mernek menni az árral, akik bátrak ahhoz, hogy a családot, a nemzetet, a közösséget válasszák a multikulturalizmus helyett. Akik dogmatikus kötöttségek nélkül szabadon gondolkodnak, nem hagyják magukat gúzsba kötni”.

A PTE-re rátérve azt mondta, az egyetem alapításhoz a 14. században három személy kellett: a püspök, a király, a pápa, vagyis az, hogy a helyi, az országos vezetés, és az Európa szellemi, lelki vezetője egy irányba húzza szekeret – ez ma is érvényes.

Kiemelte, azt szeretné, hogyha a pécsi egyetem a jövőben nemcsak Közép-Európában, hanem egész Európában is az elsők közé kerüljön, ehhez rendelkezésre áll a Modern Városok Program keretében 24 milliárd forint fejlesztési forrás, aminek „minden egyes forintja itt hasznosulni fog”.

– Azt kívánom – ahogy az az alapítóokiratban is áll –, hogy a pécsi tudományegyetem örökké álljon, boldog születésnapot pécsiek, hajrá, Magyarország, hajrá, Pécs! – zárta beszédét a miniszterelnök.

10.35 – Páva Zsolt is köszöntőt mondott

Páva Zsolt, Pécs polgármestere beszédében kiemelte: V. Orbán pápa rendelte el éppen 650 éve, hogy Pécsett egyetemi képzés induljon, a középkori egyetem pedig sikeresen is működött a korabeli dokumentumok alapján. Pécs polgármestere hangsúlyozta: a város és az egyetem egymás nélkül nem létezik. Ezt pedig alátámasztja az is, hogy 2009 óta új korszakba lépett a kapcsolat, amivel hatékonyabb és fejlődésívű az együttműködés.

2009 óta új korszakba lépett a kapcsolat, ami a város és az egyetem között van – MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

10.20 – “Hiszünk a tudomány erejében”

Bódis József, a PTE rektora nyitotta meg a 2017/18-as tanévet, aki elmondta, hogy ma az első magyar egyetem alapítása, egyúttal a magyar felsőoktatás születése előtt tisztelgünk. A 24 milliárdos egyetemfejlesztésről szólva azt mondta, hogy 650 éve arról döntöttek, hogy hazánkat elindítják a tudásalapú társadalom útján, kultúrát, műveltséget, tudást adtak – ez volt régen és ma is az egyetemek szerepe.

Hiszünk a tudomány erejében, az oktatásban és kutatásban, az alázatos sok-sok munka nélkül nem lenne Richter Gedeon, Prezi, vagy éppen lombikbébi sem – hangsúlyozta Bódis József.

Mint mondta, nemcsak ünnepelni szerették volna a 650 éves alapítást, hanem tudományos programokat is szerveztek az elmúlt években, és idén, ahogyan a napokban is, rangos agykutatási konferencia zajlik Pécsett.

A PTE 20 ezer hazai hallgatójával, 4000 ezer külföldi diákjával, a tíz karával meghatározó egyetem hazánkban.

10.00 – Elkezdődött az ünnepség

Fanfárral vette kezdetét a pécsi egyetem jubileumi ünnepe, amelyet az idén 650 éves universitas alapításának napján rendeztek meg. Szeptember 1-jét a kormány a magyar felsőoktatás napjának nyilvánította. A díszünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett az egyházi vezetők, a politikai, a tudományos, művészeti élet képviselői mellett.

Orbán Viktor: segítünk a városnak

Pécs nincs jó költségvetési helyzetben, de lehet ránk számítani – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Pécsett, amikor ünneplő tömeg fogadta a Kodály Központban megrendezett jubileumi egyetemi program kezdete előtt.

Orbán Viktor az őt váró szimpatizánsoknak azt mondta: a pécsiek mögött állnak  – Fotó: Marsalkó Péter

– A város nincs jó költségvetési helyzetben, ezt meg kell oldani; ennek van egy tudása, hogy hogyan kell csinálni. Aki megcsinálta a bajt, az csinálja meg a rendet is – szögezte le a miniszterelnök, aki ugyanakkor hangsúlyozta: a kormányra lehet számítani és “mi a pécsi emberek mögött fogunk állni, legyenek kedvesek és támogassanak bennünket” – mondta végül az összegyűlt pécsieknek Orbán Viktor.

9.40 – Nőtt a tüntetők száma

Az öt főről hirtelen tízre emelkedett a tüntetők száma. Más izgalomról nem tudunk írni ezen a vonalon.

9.35 – Megérkezett Orbán Viktor

Szimpatizánsok várták a miniszterelnököt (Fotó: Marsalkó Péter)

A szimpatizánsok tapssal köszöntötték a miniszterelnököt Pécsett. A Kodály Központnál Orbán Viktort Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Csizi Péter országgyűlési képviselő, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Udvardy György megyéspüspök fogadta.

9.20 – Megjelentek a tüntetők

Két zászlóval készültek a tüntetők, amire öt ember jutott.

A helyszínen tartózkodó kollégánk elmondta: a molinók egyikén egy Horányi Özséb idézet, míg a másikon egy bibliai idézet, és egy újság új szlogenje látható. Egész pontosan ez:

  • A sötétség nem tart örökké
  • Nem lehet a végtelenségig mellébeszélni

A helyszínen tartózkodik Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke, aki egy standdal állt ki. A másik, a liberálisok helyi vezetője: Ágoston Andrea, aki az egyik molinó szélét tartja.

A tüntetés

A Kodály Központ másik oldalán, a művészbejárónál pedig száz szimpatizáns várja a miniszterelnököt, aki még nem érkezett meg.

 

 

 

  • Fóris Béla

    A magyar történelem legaljasabb kormányát hozta létre a “kis geci” néven elhíresült Orbán Viktor.

  • Lajos villányi

    ünneplőtömeg= 100 szimpatizáns!