Már tudjuk, mire költ 24 milliárdot az egyetem!

A kormányzati elvárás szerint 2020-ra a pécsi egyetemnek meg kell dupláznia a külföldi hallgatóinak létszámát 5000 főre. Ehhez pedig 24 milliárd forintnyi fejlesztési pénzt adnak. És nem csak a PTE jár jól!

hirdetés

Még évekkel ezelőtt készült egy felmérés a pécsi orvoskaron, ami szerint az akkor itt tanuló, nagyjából 1500 külföldi hallgató 7 milliárd forintot hagy a városban – részben tandíjat fizet, részben a megélhetését, szórakozását finanszírozza.

A város szolgáltató ágazatának, az albérletüket kiadó pécsieknek, vendéglátóhelyeknek és az egyetemnek is nagyon fontos tehát az, hogy minél többen legyenek olyanok, akik itt tanulnak és itt költik el a pénzüket.

A kormányzati szándékok alapján pedig erre meg is van a lehetőség, ráadásul a közeljövőben már közel háromezren lesznek. A Modern Városok Program keretében 24 milliárd forintnyi forrás érkezik, amiből olyan fejlesztéseket hajtanak végre, amivel a kormány által elvárt 5000 fős külföldi hallgatói létszám elérhető.

Kottász Gergely, a Pécsi Tudományegyetem sajtószóvivője közölte: további kiemelt cél az intézmény hazai és nemzetközi versenyképességének javítása, az oktatási környezet minőségének fejlesztése.

– Tehát nemcsak a külföldieket szolgálják ezek a beruházások, hiszen jól érzékelhető tehát, hogy a fejlesztésekből a magyar hallgatóink is rengeteget profitálhatnak majd – mondta a szóvivő.

A támogatás négy évre szól, vagyis egy 2020-ig tartó fejlesztéssorozatról beszélhetünk. Egyelőre még nem történtek látványos dolgok, ám a háttérben már javában zajlik a beruházások műszaki előkészítése, tervezése.

fejlesztések
A klinikai tömb egyes részei is megújulnak

A támogatási összeg meghatározó részét fordítják az orvosképzés fejlesztésére, amely terület már bizonyította, hogy a külföldi hallgatók körében töretlen a népszerűsége, és a határainkon túl is nagyra értékelik.

Csizi Péter, pécsi országgyűlési képviselő közölte, a Modern Városok Program részeként egyrészt azért nyerte e kormány támogatását, mert a külföldi hallgatók nem kevés pénzt hoznak a városba, jelenleg akár 14 milliárd forintot is hagyhatnak Pécsen. Ennek fele közvetlenül az egyetemhez kerül tandíj formájában, másik fele pedig a pécsieket gazdagítja.

A képviselő szerint ez valóban jó üzlet, hiszen már most is háromszoros a túljelentkezés a külföldiek részéről az orvosi karon.

– Felmértük azt is, hogy az egyetem más karain is érdemes lenne fogadni minél több külföldit, ráadásul a fejlesztések a magyar diákoknak is kedveznek, hiszen ők is élvezhetik az új létesítmények adta színvonal emelkedését, a jobb körülményeket.

Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy a látványos építkezések már jövőre megkezdődnek, de már magának a fejlesztésnek a híre is eljutott külföldre.

Főbb fejlesztések:

11 milliárd forintból PTE orvosi kara új épületet kap, a jelenlegi elméleti tömb és azt körülvevő park is megújul.

4 milliárd forintból a Klinikai Központ több épületét korszerűsítik, aminek köszönhetően nemcsak az orvosok gyakorlati képzései kerülhetnek jobb körülmények közé, hanem a betegek és hozzátartozóik komfortérzete is jelentősen emelkedhet majd. A támogatásból hazacsábítják és ezzel bővítik az idegen nyelven is oktató orvosok körét, hogy a magasan kvalifikált, külföldre került oktatók és kutatók tanítsanak Pécsen.

A fennmaradó mintegy kilencmilliárd forintból többek között felújítják az Egészségtudományi Kar fenntartásába átkerülő volt Csorba Győző Könyvtárat, valamint a Szepesi és a Vörösmarty utcai campust, a Műszaki és Informatikai Kar pedig új műszaki laborépülettel gazdagodik a Boszorkány úti telephelyén.

külföldi hallgatók2
A kollégiumok is megszépülnek

 

A növekvő hallgatói létszám miatt felújítják a Balassa János és a Damjanich Kollégiumokat, de modernebb körülmények fogadhatják majd a Hunyor Vendégház lakóit is.

A következő években korszerűsödik a Bölcsészettudományi, a Természettudományi, a Gyógyszerésztudományi, valamint a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar, míg a Közgazdaságtudományi Kar University Business Centerrel, a jogi kar nemzetközi kommunikációs teremmel bővül.

A Művészeti Kar olyan hangszereket vásárolhat, melyek nemzetközi szinten is ritkaságszámba mennek.

 

  • kompetens majom

    3000 főt már átlépte a hallgatói létszám, a diákok pénzköltése pedig érdekes módon csak most jó Pécsnek: amikor a kormány elkezdte szétverni a felsőoktatást, egyedül a tüntető diákok szólaltak fel ez ügyben és senkit nem érdekeltek az érvek. Meg lehet nézni, az évek alatt mennyi hely ment tönkre a drasztikusan csökkenő diákszám miatt. Most a külföldiekkel lehet kicsit kozmetikázni, de az átlagember szerintem nem is sejti, a magyar állam ösztöndíjprogramjai mennyi pénzt adnak külföldiek tanulására, miközben saját diákjait a még elindulásuk után is elképzelés nélkül működő szakiskolákba akarja nyomni.