Marad a kemény hőség

Európa középső és keleti harmadában már lassan egy hete tombol a kánikula – írja az MTI. A Skandinávia felett elhelyezkedő anticiklon déli peremén ugyanis folyamatosan meleg levegő érkezik az említett tájak fölé, így a felhőoszlató leszálló légmozgással párosítva a kissé felhős, sőt helyenként derült égnek köszönhetően könnyedén emelkedik 35, 37 fokig délután a hőmérséklet.

hirdetés

A legmagasabb értékeket jelenleg Spanyolország déli részén mérik, ahonnan 40 fok közeli maximumokat jelentenek. Ezzel szemben Nyugat- és Észak-Európa felett – egy izlandi és feröer-szigeteki középponttal rendelkező ciklonrendszer hatására – lényegesen több a felhő, sokfelé fordul elő eső, zápor, és a hőmérséklet is jellemzően 30, Skandináviában pedig 25 fok alatt marad. A Kárpát-medence időjárásában szerda estig viszont változás nem várható, folytatódik a hőség.

Várható időjárás az ország területén szerda estig
————————————————-
Kedden és szerdán is a kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett sok napsütésre lehet számítani, csapadék egyik nap sem valószínű. A változó irányú szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 21 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 34 és 38 fok között valószínű.