Maradnak az osztrák katonák a határon

Az év végéig meghosszabbítja az osztrák hadsereg a magyar-szerb határon teljesített humanitárius segítségnyújtást – jelentette az APA osztrák hírügynökség vasárnap.

Jelenleg 85 osztrák katona teljesít szolgálatot a magyar-szerb határ mentén, a bevetés teljes költsége várhatóan 2,35 millió euró lesz.
Az illegális migráció megakadályozása és az embercsempészek elleni küzdelem támogatása végett Ausztria 2016 őszétől osztrák katonákkal segíti a schengeni határ védelmét. Augusztusban Ausztria húsz rendőrt küldött a magyar-szerb határhoz. Tavaly novemberben pedig műszaki századot küldött a határvédelmi feladatok segítésére, továbbá ötven járművet is biztosított a magyar-szerb határvédelmi munkálatok támogatására. A osztrák katonák szállítási, felderítési és elsősegélynyújtással kapcsolatos feladatokat látnak el.
A hosszabbításról szóló döntést a keddi kormányülésen hozzák meg. Ugyanekkor határoznak arról is, hogy Szerbiának adományoznak 30 éjjellátó berendezést, amelyet Szerbia a nyugat-balkáni határzár biztosítására használ majd.
Az osztrák hadsereg 2015 ősze óta a belügyminisztériumi munkát támogató műveleti tevékenységet végezhet annak érdekében, hogy fent tudják tartani az ország biztonságát és a rendet. Eddig a katonák az osztrák határ mentén elsősorban humanitárius segítséget nyújtottak, de az osztrák határ őrizetében is segítették a rendőrség munkáját.