Ősszel jönnek a buszok – közgyűlés, frissítve!

A nyári szünet előtti utolsó közgyűlést tartják a pécsi városházán csütörtökön. A több mint nyolcvan téma között szerepel a költségvetés módosításával, a zajvédelmi rendelettel és az új pécsi buszokkal kapcsolatos is.

hirdetés

A nyári szabadságolások előtti utolsó közgyűlés zárt üléssel veszi kezdetét. A napirendek között szerepel a 2011. évi kitüntetések adományozására vonatkozó javaslatokkal, valamint lakásfenntartási és macskatartási ügyekkel kapcsolatos előterjesztések.

Frissítve (10:40)

Első napirendi pontként, nyílt ülésen tárgyalták a PK Zrt-vel kapcsolatos döntésekről szóló előterjesztést. A társaság 400 millió forintos hitel felhasználásával a Hajdú Volán Zrt.-től 13 Ikarus típusú autóbuszt vásárol. A járművek összesen nettó 30 millió forintba fognak kerülni, mindezek mellett 20 millió javítási, felújítási és műszaki vizsgáztatási költséget is fizetni kell. A megvásárolandó, várhatóan ősztől használható autóbuszok jelenleg is jobb állapotban vannak a PK Zrt. által üzemeltetett egyes Ikarus típusú buszoknál. A buszokon többek között az utastérben megfelelő állapotú üléskárpit, a vezetőfülkékben klímaberendezések vannak.

Tóth Bertalan (MSZP) megjegyezte: a polgármester 13 új autóbuszról beszélt korábban, ezzel szemben ezek a buszok használtak. Kővári János (ÖPE) szerint cinikus számon kérni, hogy miért nem újakat vásárol a város, hiszen egyszerűen nincs pénz újakra.

Frissítve (12:28)

A képviselők döntöttek a 2011. évi költségvetés módosításáról. A határozatra azért volt szükség, mert a város kiadásai a tervezett szint felett lesznek. Az MSZP félelmei szerint újabb kölcsönöket kell felvennie a városnak, ám a döntés után Nagy Csaba alpolgármester lapunknak úgy nyilatkozott, Pécs egyelőre nem vesz fel újabb hitelt. Változik a történelmi belváros környezetkímélő forgalmi rendje is, ám a döntés elsősorban a szállásadókat és vendégeiket érinti, számukra tartogat előnyöket.

Döntöttek arról, hogy egy évvel elhalasztják a kutyák egyedi azonosítóval való ellátásának kötelezővé tételét. A mikrochip beültetése 2012 nyarától lesz kötelező a gazdát cserélő ebek esetében. Elfogadták, hogy a Széchenyi téri Örökmécsesen visszaállítsák az onnan régen eltűnt emléktáblát. Gróf Batthyány Lajos szobrának elhelyezéséről is határoztak: az egykori politikus mellszobra Kossuth Lajos mellé kerül a Kossuth térre.

A közgyűlés döntött a helyi védettséget élvező területek kibővítéséről. A Balokány-tó környéke azért került be Pécs értékei közé, mert a magas talajvízszint hatására a hazánkban ritkaságszámba menő mocsári ciprus nő a környékén. A város a terület rendezéséhez uniós pályázatot céloz meg; ehhez is szükség van a helyi védelemre.

A közgyűlés az ebédszünet utánra halasztotta a zajvédelmi rendeletről szóló döntést, mondván a sok módosító indítványt át kell tekintenie a jogi osztálynak.

Frissítve (14:52)

Az ebédszünetet követően a közgyűlés elfogadta Pécs új zajvédelmi rendeletét, amelyben szabályozzák a zajos rendezvényeket, az utcazenélést, s az otthoni zajkeltést is. A témáról részletesen beszámolunk egy önálló cikkben nemsokára.

Frissítve (15:25)

Arról is határoztak, hogy elfogadják a Zsolnay-gyár újabb kisebbségi tulajdonosának kérését, s engedélyezik a tervezett 500 millió forintos tőkeemelés elhalasztását december végéig. A Közgép a héten kifizette a teljes vételárat, 230 millió forintot a részvénycsomagért. Tóth Bertalan (MSZP) szerint egy végtelen történet a Zsolnay eladása, hiszen a közgyűlés mindig határidő-módosításra kényszerül. Hozzátette: kössön ki a város kötbért, ha nem történik meg a tőkeemelés. Páva Zsolt azt mondta, Tóth a probléma pártján áll, a városvezetés pedig a megoldásén. Mint mondta, örülni kell, hogy a városnak nem kell rendszeresen pénzt öntenie a gyárba, s hogy van egy valamirevaló befektető. Az előterjesztést Tóth Bertalan módosító indítványának elvetése mellett fogadta el a testület.

Frissítve (15:41)

A közterületi fizetőparkolók BIOKOM Kft-vel történő üzemeltetéséhez kapcsolódó döntésekről határozott a közgyűlés. Nagy Csaba alpolgármester azt mondta, a város ősztől saját cégével fogja a parkolási rendszert üzemeltetni, azaz a bevételek teljes mértékben Pécsett maradhatnak, s városüzemeltetési feladatokat lehet megoldani az összegből. Valószínűleg perc alapú parkolás lesz, s kártyás parkolás is megvalósulhat.

Frissítve (16:10)

Döntöttek a Balkonyliget rendbetételével kapcsolatos pályázaton való indulásról, s az Égervölgyi-tó kikotrásáról. A város hasznosítaná azt az évi húszezer tonna szennyvíziszapot, amely a pécsi háztartásokban keletkező szennyvíz feldolgozása után marad. Az anyagból biometángázt állítanának elő egy uniós beruházás után, így üzemanyag és erőművi fűtőenergia keletkezne.

Frissítve (16:23)

Átalakítják a Bóbita Bábszínház és a Pécsi Nemzeti Színházat oly módon, hogy két nonprofit gazdasági társaságot hoznak létre. A remények szerint így jobb pénzügyi feltételeket teremthetnek az intézmények számára – mondta Nagy Csaba alpolgármester. A közgyűlés pályázatokon való indulásokról, telephely- és székhelyváltozásokról dönt még a nap során.

Frissítve (19: 17)

A közgyűlés döntött arról is, hogy az oktatási intézményekben 112 álláshelyet szüntetnek, melyek nagy részét nyugdíjaztatással kívánnak  megoldani. Bognár László (Fidesz-KDNP), az Oktatási Albizottság elnöke szerint a lépésre azért van szükség, mert továbbra is csökken az általános iskolások száma, a középiskolákban pedig húsz osztállyal kevesebb indult idén, mint tavaly.  Mindezek mellett csak az önkormányzat által ellátott, nem kötelező feladatokról is lemondanak.  Az intézkedésekkel közel 300 milliót takaríthat meg az önkormányzat – tette hozzá.

Az ellenzék hevesen bírálta az elképzelést. A szocialisták szerint veszélybe kerül az emberek megélhetése. Meixner András (MSZP) pedig úgy látta, hogy nem szabad az oktatás kérdését a költségek felől megközelíteni, hiszen másutt a pécsihez hasonló színes középiskolai oktatás nincs, s az intézkedésekről szóló anyag ötletek alapján készült.  Gyimesi Gábor (Jobbik) azt tudakolta, hogy készültek-e megtakarításra vonatkozó számítások.