Márciusban folytatódik a Péterffy–Vicze-per

Péterffy Attila a bíró kérdéseire válaszol a szerdai tárgyaláson - Fotó. Szabad Pécs / Babos Attila

Pécs polgármestere „jó hírnevének megsértése miatt” személyiségi jogi pert indított még tavaly a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője, dr. Vicze Csilla ellen. Péterffy Attila szerint ugyanis valótlant állítva bírálta őt a hőerőmű vezérigazgatójaként végzett tevékenységében, méghozzá a következő mondattal: „Péterffy Attila 2008–2015-ig a Pannon Hőerőmű vezérigazgatójaként durván 3.000.000 tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban.” FRISSÍTÉS: A polgármester közleményt juttatott el lapunkhoz a perrel kapcsolatban.

hirdetés
Uránia Mozi

A per ma a Pécsi Törvényszéken folytatódott, a tárgyaláson részt vett a felperes, Péterffy Attila is.  

A tárgyaláson elhangzott, hogy a pécsi polgármester álláspontja szerint Vicze Csilla az önkormányzati választási kampány idején különböző médiafelületeken azt állította, hogy Péterffy Attila a pécsi erőmű vezérigazgatójaként 3 millió tonna fát égetett el. 

A bíró kérdéseket tett fel a pécsi polgármesternek, aki arról beszélt, olyan, hogy a „fa” kifejezés az energiagazdálkodási szakzsargonban nem létezik. A biomassza egy szakmai kategória, gyűjtőfogalom, amibe beletartozik a hengeres tűzifa, a faapríték, és a különböző termények szalmája is. Éppen ezért nem igaz, hogy 3 millió tonna fát égetett volna el az erőmű. Mint mondta, csak fenntartható erdőgazdálkodásból származó fát vehettek át az erdőgazdálkodóktól, és ennek csak egy kisebb része volt hengeres tűzifa. A konkrét, a fafelhasználásra vonatkozó, a cégtől származó számokat Péterffyék becsatolták a beadványhoz. 

A tárgyalás során felmerültek olyan szempontok, amelyek kapcsán a felperes és ügyvédje úgy döntöttek, a megfelelő jogorvoslat érdekében módosítják a keresetet. Ezért a tárgyalás véget ért, a folytatás pedig márciusban lesz.

A polgármester elmondta, eláll a pertől, ha Vicze nyilvánosan bocsánatot kér, és ígéretet tesz, hogy a jövőben nem fog hamis állításokat tenni.

Vicze Csilla a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozik és arra, hogy Péterffy közszereplő, így többet kell tűrnie.

A szöveget és a fotót a Szabad Pécs bocsátotta rendelkezésünkre


FRISSÍTÉS:

A polgármester közleménye a személyiségi jogi perről

„Már az önkormányzati választások kampányában fontos célkitűzésem volt, hogy az új vezetés alatt Pécs közbeszéde és közélete méltóvá váljon a város gazdag múltjához, történelmi örökségéhez. Ugyanígy kiemelt célom az is, hogy Pécs megszűnjön következmények nélküli város lenni.

Ezek az elvek vezéreltek akkor, amikor pert indítottam Vicze Csilla ellen, aki a választási kampány során egy független civil szervezet mögé bújva nagy nyilvánosság előtt valótlanul azt állította rólam, hogy bűncselekményt, környezetkárosítást követtem el.

A célom nem az, hogy minden áron a törvény erejével bizonyítsam az igazam, és végképp nem az, hogy sértettségből, vagy önös érdekből vegyek revansot. Egészen egyszerűen azt szeretném elérni, hogy mindenki számára világossá váljon: Pécsett a kimondott szónak súlya és következménye van, akkor is, ha éppen választási kampány zajlik.

A fenti célok érdekében személyiségi jogi pert indítottam, amelyben sérelemdíj megfizetését kérem az alperestől a jó hírnevem megsértése miatt. Az ügyben szerda délelőtt tartott tárgyalást a Pécsi Törvényszék. A polgárjogi ügy jelenleg a kezdeti, perfelvételi szakaszban tart, a következő tárgyalásig a kereset pontosítása fog megtörténni. Ez egy technikai lépés, és semmilyen tekintetben nem befolyásolja azt a célt, amiért a pert indítottam. Azt várom, hogy Vicze Csilla többet senkiről ne állítson a nyilvánosság előtt valótlanságokat.

Péterffy Attila

Pécs Megyei Jogú Város polgármestere”