Marsalkó: a szürkeség ihletett

Sanghaj egy szeletét és a kínai kultúra sokszínűségét mutatja be Marsalkó Péter fotókiállítása, amit szerdán nyitottak meg a Művészetek és Irodalom Házában. A pécsi delegáció egyik tagjaként Marsalkó Péter mintegy háromezer fotót készített Kína legnagyobb ipari városában.

hirdetés

A Sanghajban készült képek töredékét, de talán legérdekesebb darabjait mutatja be az a kiállítás, amit Marsalkó Péter neve fémjelez. A pécsi fotós még tavaly májusban járt Kínában.

marsalkó_shanghai-09
Ő itt Marsalkó Péter

– Pécsiként hatalmas büszkeséggel tölt el, hogy kijutottam egy 24 milliós városba és képeimmel elhozattam belőle egy szeletet. Még sosem jártam itt és sosem sétáltam ekkora szmogban, szürkeségben. A képekkel viszont igyekeztem visszaadni azt a sokszínűséget, amit a kínai kultúra magában rejt – mondta Marsalkó Péter a kiállításmegnyitón.

A tökéletes Marsalkó tehetséges, elvhű, csak a feketét és a fehéret ismeri. Nagyon kemény. De egy valamiben nem olyan, mint én: sokkal kevesebbet beszél nálam – nyilatkozta korábban.
marsalkó_shanghai-28
Még a kínaiak is megcsodálták

A fotók készítésekor Páva Zsolt, Pécs polgármestere is jelen volt. A kiállítás megnyitóján elismerően csak annyit mondott a polgármester, hogy bár ő is sok képet készített, de valahogy mégsem úgy sikerültek, mint a művésznek.

marsalkó_shanghai-16
“Én is készítettem kint képeket, de azok valahogy nem lettek ilyen jók”

– Ezekben a képekben az a csodálatos, hogy egyfajta hidat képez a két ország kultúrája között – mondta Páva Zsolt. A polgármester emellett hangsúlyozta, hogy tavaly a kínaiak kétszer is találkozhattak a pécsiekkel, hiszen a pécsi delegáció után pár hónapra a Pécsi Balett is Sanghajban járt. Ők a Magyar Kulturális Hét alkalmából léptek fel a központi színházban.

marsalkó_shanghai-25
A Pécsi Balett a megnyitón is fellépett

– A Pécsi Balett nagyszerű sikert aratott, a kínai vendéglátóktól pedig a magyar kulturális élet főszereplőjeként búcsúzott el – mondta Páva Zsolt.

Így Marsalkó Péter fotói a Pécsi Balettnek is adóznak. A képeket pedig február végéig bárki megtekintheti a pécsi Művészetek és Irodalom Házában.

Képgaléria:

marsalkó_shanghai-01
marsalkó_shanghai-04
marsalkó_shanghai-10
marsalkó_shanghai-11
marsalkó_shanghai-05
marsalkó_shanghai-09
marsalkó_shanghai-14
marsalkó_shanghai-18
marsalkó_shanghai-24
marsalkó_shanghai-25
marsalkó_shanghai-13
marsalkó_shanghai-20
marsalkó_shanghai-15
marsalkó_shanghai-27

A művésszel készített korábbi interjúnk itt érhető el.