Más javítja az elmosott Vince utcát

Bizonyosan nem az ár által immár többedszer, legutóbb szombaton elmosott Vince utca eredeti kivitelezője javítja ki a most megrongálódott burkolatot. A munkára és a többi, I-AXIS miatt elmaradt feladat befejezésére közbeszerzést ír ki a város. Ha addig nagyobb baj lesz, rögtön intézkednek – mondta lapunknak Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Kft. igazgatója.

hirdetés

Úgy fest, Pécs egyik elátkozott területének számít a Vince utca. A meredek belvárosi közterület a tavalyi esőzések miatt még építése előtt folyóvá változott, most szombaton pedig a rosszul lerakott burkolatot szedte ízekre a heves zivatar miatti áradás. Mint azt Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Kft. igazgatója lapunknak elmondta, az utcát az EKF keretében tervezték felújítani, ám a munkát elnyerő I-AXIS egyrészt nem fejezte be határidőre az építkezést, másrészt rosszul rakta le a burkolólapokat.

Mint mondta, nemrég szerződést is bontottak a Vince utca mellett több pécsi közterület felújítását is félbehagyó vállalkozással, így e cég már a javításban sem fog részt venni. A Tettye kettes ütemében szereplő szakaszon a hétvégén keletkezett több milliós nagyságrendű kár rendezését az a cég végzi, amely elnyeri az I-AXIS által be nem fejezett területek építését.

Merza Péter kérdésünkre elmondta, a Vince utcának két szakasza van: az egyik a Cserző köztől felfelé tartó rész. Itt eddig csak egy beton alapréteg készült el. Hátravan a malomkerék, a gyilokjáró, az osztómű átépítése és a teljes burkolás. A Cserző köztől lefelé ugyanakkor már lerakta a burkolatot a társaság, ám ahogy azt az építési naplóba is többször bejegyezték, nem szakszerűen. Ezt a burkolatot ugyanis le kellett volna ragasztani. Most e mulasztás miatt emelkedtek meg a kövek: az esővíz sodrása a kő alatt lévő zúzott köveket kimosta, illetve hordalékot vitt be a lapok alá.

Merza Péter hozzátette: a munka megrendelője az önkormányzat, így a képviselő-testület dolga lesz eldönteni a közeljövőben, hogy a károkat milyen formában kívánják rendezni. Mindez lehet késedelmi kötbér, meghiúsulási kötbér, esetleg peres eljárásban érvényesített kártérítés.

Kérdésünkre megtudtuk: a város hamarosan gyorsított közbeszerzést ír ki a felhagyott munkák befejezésére, s jó esetben még a nyár folyamán rendezhetik is a területet. Ahogy a többi beruházást, úgy a Vince utcai javításokat is e nyertes cég végzi majd el. Ha addig, ne adja Isten, újabb áradást kell elviselnie az utcának, Merza szerint gyors beavatkozásra lesz szükség. Ebben az esetben az önkormányzat a baleset- és életveszély elhárítása miatt saját költségén oldja majd meg a problémát.

Kedd délután többször próbáltuk telefonon elérni Bögyös Sándort, az I-AXIS ügyvezetőjét, ám nem reagált hívásunkra.