Másfél tonnányi gyros-alapanyagot foglaltak le

Mintegy hárommillió forintos pénzbírságra számíthatnak azok, akik 1300 kilogramm, származási igazolás nélküli gyros húst és kétezer jelöletlen pitát próbáltak Pécsre hozni. A kétes eredetű élelmiszert ártalmatlanították.

hirdetés

Azok után, hogy sorra „nőnek ki a földből” Pécsett a gyrost kínáló büfék, számítani lehetett rá, hogy szabálytalanságok is történni fognak. Városunkban a Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága is folyamatosan ellenőrzi, hogy milyen körülmények között jut el a vendéglátóhelyekre a népszerű étel alapanyaga.

Legutóbb hétfőn, a rendőrség kérésére helyszíneltek a szervezet munkatársai, s tevékenységük nyomán nagy mennyiségben találtak kétes eredetű húst és tésztafélét.

Mint azt dr. Orbán Péter, a hivatal vezetője elmondta, a rendőrség egy osztrák rendszámú kamion ellenőrzése során bukkant rá a közel másfél tonnányi, származási igazolással nem rendelkező gyros húsra. „Az alapanyagot éppen egy engedéllyel nem rendelkező telephelyre próbálták bepakolni, amikor lefülelték a gyanúsítottakat” – mondta el a részletekről az illetékes.

Az is kiderült, hogy a szállítási célhely higiéniailag sem lett volna alkalmas a hús fogadására és tárolására. Az akció során „gyalázatos körülmények között” tárolt pitákat is találtak a helyszínen. Egy részük már a telephelyen volt, míg az alapanyag másik részét a kamionból foglalták le.

A húst visszajuttatták egy győri telephelyre, míg a pitákat lefoglalták és ártalmatlanították. Az elkövetők a durva törvényszegésért mintegy hárommillió forintos bírságra számíthatnak.