Másfél milliárdos forrás érkezik Baranyába

Bringaváros lesz Pécs, épülnek az új utak

Több mint másfél milliárdos forrás érkezik a horvát-magyar határon átnyúló európai uniós fejlesztési program keretében Baranya megyébe – hangzott el a sajtótájékoztatón hétfőn Pécsen.

hirdetés

Az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében Baranya megyében 38 szervezet 29 nyertes pályázata 1,6 milliárd forintos – 85 százalékos támogatásintenzitású – forrást nyert el –ismertette az eseményen Szűcs Márton, a két ország közös fejlesztéseit koordináló HU-HR Közös Titkárság vezetője. A feltételekre térve kiemelte: a többi között gazdaságfejlesztési, természet- és környezetvédelmi, kulturális értékvédelmi és oktatási célú együttműködésekre pályázhatnak nonprofit szervezetek, az állami, az önkormányzati és a civil szféra képviselői. A projektek megvalósításához magyar és horvát partner szükséges; a 85 százalékos támogatásintenzitású forráshoz 10 százalék magyar nemzeti társfinanszírozás jár, azok megvalósításához öt százalék önerőre van szükség – közölte.

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének fideszes elnöke az eseményen kiemelte: a horvát és magyar megyék közötti együttműködést jelentősen segítette az EU-csatlakozás.

Az MTI érdeklődésére elmondta: Mohács a horvátországi Pélmonostorral közösen egy speciális turistahajó üzembe állítását célzó, csaknem 290 millió forintos támogatású multimodális fejlesztést indít. Siklós és Donji Miholjac között – 250 milliós támogatással – kerékpárút-fejlesztés és -építés valósul meg – jelezte. Szűcs Márton azt is hangsúlyozta, hogy a Baranyát érintő fejlesztéseken túl 930 millió forintos forrásból folytatódik a horvát-magyar aknamentesítési program, melyet a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, a Horvát Aknamentesítési Központ és a Duna-Dráva Nemzeti Park közösen valósít meg.