Másodfokon enyhítették a sellyei késelő büntetését

Jogerősen 15-ről 11 év fegyházbüntetésre enyhítette a Pécsi Ítélőtábla annak a férfinak a büntetését, aki 2010-ben Sellyén az utcán megvert, megkéselt és kirabolt egy járókelőt.

hirdetés

A táblabíróság Krémer László vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Baranya Megyei Bíróság döntését, és a 22 éves értelmi fogyatékos, büntetett előéletű férfit emberölés kísérletében, rablásban és testi sértésben mondta ki bűnösnek. Az első fokon kiszabott büntetést az elkövetett cselekményhez képest azonban túlzóan szigorúnak találta, ezért enyhítette.

A férfi 2010. december 3-án, miután felvette önkormányzati segélyét, több kocsmában italozott. Estére erősen ittas állapotba került, és addigra 10 ezer forintot nyerőgépen elveszített. A nap folyamán többször hangoztatta: “ma még ki kell nyírnom valakit”.

Miután az utolsó vendéglátóhelyről távozott, az utcán meglátta a szintén erősen ittas sértettet, elhatározta, hogy megszerzi a pénzét. Egy elhagyott helyen ellökte, majd a földön fekvő férfit többször nagy erővel megrúgta, és elvette 15 ezer forintját. A sértett közben magához tért, de támadója ököllel arcon és orron vágta, bicskával ötször megszúrta, majd a sorsára hagyta.

A magatehetetlen férfira éjfél után az ismerősei találtak rá, és értesítették a mentőket. Életét az orvosi beavatkozás mentette meg.

Az elkövető ellen eljárás indult, elítélésére az adott lehetőséget, hogy elmebeli állapota enyhe mértékben korlátozta abban, hogy cselekményének társadalomra veszélyességét felismerje.