Csökkent az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a keddi, 15 bázispontos mérsékléssel újabb kamatcsökkentési ciklust indít, amelyet addig érdemes folytatni, amíg a középtávú inflációs célt – egy új, rugalmasabb keretben – el nem érik – mondta Matolcsy György, az MNB elnöke kedden Budapesten a monetáris tanács kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón.

hirdetés

Matolcsy György szerint a kamatcsökkentés erősíti a növekedést, támogatja a kormány gazdaságpolitikáját, és a jegybankot a középtávú inflációs cél elérésében.

Kérdésre válaszolva Matolcsy György elmondta: az inflációs türelmi sáv bevezetésével nincs árfolyamcélja a jegybanknak, csak inflációs célja, ami változatlanul 3 százalék.

A jegybank elnöke hangsúlyozta, hogy a befektetők, a pénzpiaci közvélemény ismeri a jegybank 24 hónapig tartó kamatcsökkentési ciklusának eredményeit, amelynek során 7 százalékról az alapkamat 2014 júliusában 2,1 százalékra csökkent.

A mostani kamatdöntéssel 1,95 százalékra csökkent a jegybanki alapkamat, az inflációs pálya alacsonyabb, de a növekedés erősödött, ezért is emelte fel az MNB az idei növekedési prognózisát 3,2 százalékra, és remélik, hogy az alapkamat-csökkentés hozzájárul a további növekedéshez – magyarázta az MNB elnöke.

Elmondta: az inflációs pálya az előrejelzési horizonton, azaz a következő 6-8 hónap során alacsonyabb lesz, mint azt korábban várták, de az inflációs cél 3 százalék marad.

Kiemelte: egy rugalmasabb keretben addig érdemes majd folytatni a mostani kamatcsökkentési ciklust, amíg el nem érjük a középtávú inflációs célt, a rugalmasabb keret pedig azt jelenti, hogy egy tolerancia sávban figyelik a infláció alakulását.
Balog Ádám, a jegybank alelnöke elmondta: a 3 százalékos inflációs cél megfelel a magyar gazdaság jelenlegi folyamatainak, de a monetáris politika számára a célhoz képest a plusz-mínusz 1 százalékos toleranciasáv bevezetése rugalmasabbá teszi az esetleges döntési lehetőségeket.

Matolcsy György kérdésre válaszolva elmondta: a jegybank vezetése egyetért az S&P nemzetközi hitelminősítő legutóbbi döntésével, azzal, hogy Magyarországot felminősítették.

Egy másik kérdésre Matolcsy György elmondta: a kormány és a jegybank független egymástól, de az MNB-nél örülnek az előre hozott költségvetésnek, mert az javítja a gazdasági folyamatok tervezhetőségét.