Mecsek-Dráva: indul a sokmilliárdos munka

Egy éven belül közel kilencven településen számolhatják fel, illetve rekultiválhatják a korszerűtlen hulladéklerakókat mintegy ötmilliárd forintból, 2013-ig pedig a Dél-Dunántúl 313 településén, 20 milliárd forintból elindítják a szelektív hulladékgyűjtést – hangzott el a projektek nyitóeseményén hétfőn.

hirdetés

A hulladéklerakók rekultivációjával még a nyáron megkezdődik a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezési munkálata – számolt be minderről Papp Gábor, a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője (képünkön középen) a műszaki kar előadótermében július negyedikén.

A szakmai fórumon kiderült: összesen mintegy 25 milliárd forintos, nagyrészt az unió által finanszírozott fejlesztés keretében a Dél-Dunántúlon két éven belül a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magában foglaló, komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki. Jövő őszre rekultiválják a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat is.

Az ügy olyannyira előrehaladott állapotban van, hogy már szerződtek a kivitelezővel a program rekultivációs részét illetően, s tart a helyszíni felmérés is, valamint hamarosan átadják a munkaterületeket. A hulladékgazdálkodási rendszert érintően még folynak a közbeszerzési eljárások.

A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Programhoz csatlakozó települések száma folyamatosan nőtt, jelenleg a dél-dunántúli régió három megyéjében 313 település több mint 426 ezer lakosának életminőségére lehet pozitív hatással.

A projekt során létrejövő, Magyarországon ez idáig még nem alkalmazott komplex hulladék-előkezelő rendszer lehetővé teszi a lerakásra szánt hulladék mennyiségének minimalizálását, illetve magában foglalja az energetikai hasznosítás lehetőségeit is a másodlagos tüzelőanyagok keresleti és kínálati piaci viszonyaitól függően.

A vegyesen gyűjtött hulladékból mechanikai-biológia kezelőmű segítségével külön elválasztják a magas fűtőértékű, energetikailag még hasznosítható részt.

Júliusban sor kerülhet a nyertes kivitelezővel való szerződéskötésre, az átrakóállomások, hulladékudvarok, gyűjtőszigetek több mint 2,3 milliárdos építési munkáinak kezdésére. Még ezen a nyáron kiírják a három hulladékkezelő központ (Kökény, Barcs és Marcali) létesítésére irányuló 9 milliárdos közbeszerzést. Az év második felében megjelenik a projekthez kapcsolódó mobil eszközök beszerzésére irányuló tender is, összesen mintegy 5 milliárd forint értékben. A tervek szerint a projekt létesítményeinek szakaszos átadása 2013 elején indulhat.

A program részeként ezt követően bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést valamennyi településen, 820 gyűjtőszigetet telepítenek, a nagyobb városokban házhoz menő szelektív gyűjtést indítanak, amely 60 ezer családot érint. Pécsett a lakótelepi részeken a lépcsőházi szelektív gyűjtést fejlesztik.