Mecsekben a 82 millió forint

A fokozottan védett bánáti bazsarózsa hazánkban csak a Mecsekben, a Zengő lankáin él vadon.

Befejeződik idén a Mecsekerdő Zrt. élőhelyvédelmi programja, amelyet a Kelet-Mecsek őshonos állatai és növényei, köztük a fokozottan védett bánáti bazsarózsa megőrzésére indított az állami vállalat – mondta a cég pécsváradi erdészetének igazgatója csütörtökön Pécsváradon, sajtótájékoztatón.

hirdetés

Ripszám István közölte: a projektre elnyert 82 millió forintos uniós forrásból több mint ezer hektáron folytattak természetvédő erdőgazdálkodást az elmúlt három évben.

A munkálatok részeként ritkították a nem őshonos fafajtákat, kivágták a fényigényes bánáti bazsarózsák fejlődését akadályozó bokrokat, biztosították az erdők közé ékelődő gyepterületek fenntartását, és egyebek mellett vadkárelhárító kerítéseket is emeltek.

Mint elhangzott, a program lezárását követően öt-hat év projektkövetésre és további 25 millió forintra van szükség ahhoz, hogy a területet a mostani állapotában még harminc-ötven évig megőrizhessék. A világon található bánáti bazsarózsák 96 százaléka a Kelet-Mecsekben él, a növény eszmei értéke 250 ezer forint szálanként. A programtól a növénypopuláció gyarapodását várják.

A bánáti bazsarózsa főként a Civilek a Zengőért Mozgalomnak köszönhetően várt széles körben ismertté. A zöldszervezet ugyanis e növény élőhelyének védelmére hivatkozva kezdett tiltakozni a Zengőre tervezett katonai lokátorállomás telepítése ellen, és támogatóival együtt elérte, hogy a radar ott ne épülhessen meg.