Medvehagymás fagyi

Közel tízezer embert várnak Orfűre a hétvégén – a baranyai kistelepülésen idén is megrendezik a Medvehagyma Fesztivált. A kétnapos rendezvény nemcsak a növény jótékony hatására hívja fel a figyelmet, hanem Orfű turizmusán is sokat lendít. Hollandiából és Németországból is érkeztek, hogy megkóstolják a Mecsekben szedhető különleges levelet.

hirdetés

Medvehagymás margarin, sajt és húspogácsa. Az orfűi Medvehagyma Fesztiválon még a fagylaltba is kevertek a fokhagyma ízére emlékeztető növényből.

– Medvehagyma fagyit vettem és elég kellemes íze van, mondjuk nekem furcsa a hagyma miatt, de kíváncsiságból muszáj volt megkóstolnom – mondta Vargáné Sarolta.

medvehagyma01

medvehagyma05

A fesztivált 11 éve rendezik meg, hogy felhívják a növény jótékony hatására a figyelmet. Idén már külföldről is érkeztek Orfűre, ezért a turizmus fellendítésében is sokat segít a Mecsekben található növény.

Serényi Ákos, a fesztivál ötletgazdája elmondta, hogy pár éve még alig huszonnyolc kiállítóval jelentek meg Orfűn. Mostanra azonban a tóparton kézművesek és őstermelők is helyet kaptak.

medvehagyma04

– Orfű turizmusának csak egyetlen problémája van, méghozzá az, hogy rövid szezon. A fesztivál és a medvehagyma viszont kinyújtja ezt az időszakot. Sokan ugyanis már egy hétre érkeznek a tópartra és a fesztivállal zárják a pihenést – hangsúlyozta Serényi Ákos.

medvehagyma03

A növényt nemcsak az aromája, hanem a jótékony hatásai miatt is szeretik. A medvehagyma ugyanis jó a gyomor- és bélpanaszokra, de akár külsőleg, a sebek gyógyítására is alkalmas. A medvehagymát idén a jó idő miatt már februárban elkezdték szüretelni a Mecsekben. A növényt azonban csak a virágzásáig lehet szedni. Azután már fogyasztásra alkalmatlan.

 

 • vackor

  re Hobo

  Tavaly volt szerencsém ott lenni, de csak a kerítésen kívül. Ott is voltak árusok, lehetett nézelődni.

 • Hobonak

  Te merre jártál? Idén 900.- volt a beugró és talán a gyerek jobban élvezi, mint a mozit, amit azt hiszem 1200.- Egyébként egy pogácsa tényleg nem ártott volna ajándékba, csak úgy…

 • Szőcs

  Szerintem meg nagyon pozitiv gondolkodási Serényi ur, aki tesz is azért hogy Orfüre menjenek vendégek. A csokifagyi finom jól tele van répa cukorral ami egészségtelen…

 • Hobo

  A belépő 1300. Így tudsz körülnézni. Aztán, ha akarsz vehetsz fagyit, pogit. Két főre, utazással, rohadtul nem éri meg, ez a nagy semmi…

 • vackor

  Maradok a csoki fagyinál.