Meg kell menteni a Dráva melletti élőhelyeket!

A Felsőszentmárton közelében lévő Dráva-mellékág feltöltődésével értékes élőhelyek is veszélybe kerültek. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 178 milliós európai uniós támogatásból élesztette újjá a mellékágat.

hirdetés

A fejlesztés előtt az év mindössze 27 napján kapott friss víz utánpótlást a Dráva felől a felsőszentmártoni mellékág. Ez nem volt elegendő a megfelelő működéshez, ezért a mellékág feltöltődött, és folyóvíz helyett pocsolya-jellegűvé vált.

A Vízügyi Igazgatóság 2008-ban elkészítette a területet vizsgáló részletes tanulmányt. A szakemberek megállapították, hogy elengedhetetlen a mellékág kotrása. A cél az volt, hogy a Dráva vize az év 200 napján befolyhasson a mellékágon, biztosítva ezzel a napi vízcserét.

A mellékág feltöltődésével egy időben a fűzfélék is benőtték a korábbi medret. A revitalizáció során ezeket, valamint közel 50.000 köbméternyi iszapot távolítottak el a szakemberek a területről. A fejlesztés ideje alatt, szem előtt tartva az ökológiai szempontokat és az élővilág érdekeit, április 15 – augusztus 31. között munkavégzési tilalom volt érvényben.

A felsőszentmártoni terület revitalizációjának eredményeképp élővé vált a mellékág: megszépült a környezete, flóra-, fauna, valamint halállománya is helyreállt.

A projekt hazai költségvetési forrásból és az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.