Még mindig veszélyhelyzet van

A Kormány által, a Duna áradása miatt a mohácsi járás közigazgatási területére június 10-én kihirdetett veszélyhelyzet továbbra is érvényben van. Ennek következtében védekezési területünkön, valamint a Baja-Margitta szigeti árvízvédelmi szakaszon, amelyhez a Mohácsi-sziget is tartozik, a rendkívüli árvízvédelmi készültség előírása alapján folyik az árvíz elleni védekezés. Belvízvédelmi vonatkozásban a Kölked-bédai belvízvédelmi szakaszon elsőfokú belvízvédelmi készültség van elrendelve – közölte a megyei kormányhivatal.


Sajtóközlemény:”A Parlament hozzájárult a Duna fővárostól délre eső szakaszára kihirdetett árvízi veszélyhelyzet meghosszabbításához. A kabinetnek a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló rendelete alapesetben 15 napig hatályos, ám a mostani parlamenti felhatalmazással július 19-ig meghosszabbítható.

hirdetés

Orbán Viktor kormányfő szombaton Mohácsra látogatott. “Túl vagyunk a nehezén, nem vesztettünk emberéletet, komolyabb sérülés sem történt, és nincs tömeges kár, most a helyreállítás a következő feladat – jelentette ki a miniszterelnök. Szólt arról, hogy a Duna baranyai szakaszán sikeresen védekeztek, amely a folyam lassú apadása miatt folytatódik.

A kabinet vezetője, velem, mint a megyei védelmi bizottság elnökével és Mohács város polgármesterével áttekintette a dunaszekcsői, a bári és a mohácsi védekezésen eddig történteket és szót váltottunk a következő napok teendőiről is. A kormányfő megtekintette a városban az árvízveszély legveszélyesebbnek minősített helyszíneit. A meghibásodott szennyvízcsatornával kapcsolatban elmondta, hogy helyreállításáról az árvízveszély elmúltával, 2-3 hét múlva lehet dönteni.

Orbán Viktort Dunaszekcsőn a település polgármesterével együtt fogadtuk. A miniszterelnök kiemelte a dunaszekcsői gátakon dolgozók erőfeszítéseit és bátorította őket a további helytállásra, majd közösen pontosítottuk az itteni helyreállítás feladatait.

A Duna vízállása Mohácsnál ma, június 15-én 14 órakor 944 cm volt, amely az elmúlt 24 órában 12 cm vízszint csökkenést jelent. A folyó vízállása Dunaszekcsőnél ma 14 órakor 948 cm, így az elmúlt 24 órában 17 cm-t apadt.

A folyam tehát lassan apad, a vízszint még igen magas, így az intenzív védekezési munkálatokat még napokig folytatni kell, a veszélyhelyzet további fennállása miatt a figyelemnek még tovább kell tartania. Akik folyamatosan követték a védekezés menetét, azok tudják, hogy négy napja mértek a folyón ilyen értékeket, akkor, amikor a már megépült védműveket tovább kellett magasítani, amikor a védekezés a legintenzívebbé vált.

A mohácsi és a dunaszekcsői kompjáratok nem közlekednek, a folyón a Nemzeti Közlekedési Hatóság által elrendelt hajózási tilalom van érvényben, a mohácsi határkikötő le van zárva. A vadászati, halászati, horgászati tilalom továbbra is fennáll. A közúti közlekedésben korlátozás nincs.

Dunaszekcsőn ma is mintegy 100 fő védi az árvízveszélyben érintett utcákat, figyelik a védműveket, szükség szerint erősítik a gátakat. A szivattyúk folyamatosan üzemelnek. Az éjszaka folyamán a Széchenyi utcában álló egyik házat homokzsákok felhasználásával kellett védeni.

Bárban folyamatos figyelőszolgálatot tartanak fenn, a szivattyúzást szükség szerint elvégzik. .

Mohácson a belvízzel elöntött területek nagysága tovább nőtt. A szivattyúzást itt is szükség szerint végzik. A Szent János utca 19. szám előtti útbeszakadás esetében a helyet folyamatosan figyelik, mivel árvízi jelenség is előfordulhat, amelynek elhárítására felkészültek. Ma délelőtt itt vízszivárgást észleltek, de a vízügyi szakemberek szerint egyelőre nem kell tartani a Duna betörésétől.”

Dr. Hargitai János,
a Baranya Megyei Védelmi Bizottság
elnöke