Bozóky Anita még nem döntött

Bozóky Anita, a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. jelenlegi ügyvezetője a fenntartó ajánlatának, valamint az új vezető, Márta István szakmai koncepciójának ismeretében dönt arról, hogy marad-e a társaságnál.

hirdetés

Páva Zsolt (Fidesz), Pécs polgármestere pénteken jelentette be, hogy Márta Istvánt, az Új Színház jelenlegi igazgatóját javasolja a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetőjének. Mint elmondta, amennyiben a város közgyűlése jövő heti ülésén elfogadja az erről szóló előterjesztést, Márta István február 1-jétől töltheti be a tisztséget, megbízatása határozatlan időre szól majd. A polgármester hozzátette, szeretné, ha a mostani ügyvezető, Bozóky Anita továbbra is a társaságnál maradna.

“Az új ügyvezető kinevezése esetén úgy látom, a jelenlegi cégstruktúrában csak azon kollégáim helyét foglalhatnám el, akikkel eddig közös célért dolgoztam. Ez számomra morálisan vállalhatatlan, ezért döntésemben megvárom a fenntartó által felkínált lehetőséget, s hogy az új ügyvezető szakmai koncepciójának bemutatása után azzal mennyiben tudok azonosulni” – írta Bozóky Anita pénteken, közleményében.

Utalt arra, hogy tizenkét évig szolgálta Pécs és a régió kulturális életét, egy évtizeden át vezetőként is felelősséget viselve a fejlődésért. “Hálás és büszke vagyok, hogy olyan időszakban tehettem ezt, amikor Pécs újkori kultúrtörténetének legnagyobb, akár évszázadra meghatározó eseményei zajlottak” – közölte.

Az alábbiakban Bozóky Anita lapunkhoz eljuttatott közleményét teljes terjedelmében közöljük:

“A mai napon megjelent sajtóhírek pontosítása érdekében érintettségem okán, ezúton tisztázok néhány gondolatot:

Tizenkét évig szolgáltam Pécs és a régió kulturális életét, egy évtizeden át vezetőként is felelősséget viselve a fejlődésért. Hálás és büszke vagyok, hogy olyan időszakban tehettem ezt, amikor Pécs újkori kultúrtörténetének legnagyobb, akár évszázadra meghatározó eseményei zajlottak. Bár e munka még korántsem befejezett, és a tennivalók elkötelezett és alázatos vezetőket kívánnak, amennyiben sor kerül rá, azzal a meggyőződéssel fogom átadni az ügyvezetést, hogy a meglévő vezetői- és szakembergárda alkalmas és felkészült a feladatok megoldására.

A ZSÖK Kft. ügyvezetőjeként 80.000 négyzetméternyi kulturális intézményt kellett tartalmilag megtölteni, ezzel párhuzamosan kialakítani ennek a hatalmas „zöldmezős beruházásnak” minden szabályrendszerét, struktúráját, munkaszervezési feltételrendszerét, Pécs város kulturáis intézményeinek koordinációjával. Csak a Kodály Központban 2011-ben sikerrel lebonyolított több, mint száz esemény és több mint 80 000 látogató önmagáért beszél.

Mielőtt kineveztek a ZsÖK Nkft ügyvezetőjévé, tíz éven át a Művészetek Háza menedzsere, majd igazgatója voltam, vezetésem alatt az intézmény Summa Artium díjat és Baranya Megyei elismerést kapott. 2008-ban vettem át a Pécs/Sopianae Örökség Kht-t. Újrapozícionálva a világörökségi helyszíneket, jelentősen emeltük a látogatószámot és a bevételt, elindítottuk a Kultúrkertet, a Nyugati- és az Északi Várfalsétányt. A cég 2009-ben Innovációs díjban részesült.

2010-ben neveztek ki a Zsolnay Örökségkezelő Nkft társ-ügyvezetőjének; a cég megszervezése mellett az EKF keretében megvalósult infrastruktúrák szakmai és üzemeltetési beindítása volt a feladatunk. Ma a Zsolnay Örökségkezelő Nkft üzemelteti a Zsolnay Negyedet, a Kodály Központot, a pécsi világörökségi helyszíneket és a Művészetek és Irodalom Házát. Polgármesteri felkérésem a ZSÖK Kft. ügyvezetésére szólt, a két ügyvezető közti munkamegosztásban elsősorban a kulturális, a művészeti, és a kulturális örökséggel kapcsolatos napi és stratégiai kérdések tartoztak hozzám.

Új ügyvezető kinevezése esetén úgy látom, hogy a jelenlegi cégstruktúrában csak azon kollégáim helyét foglalhatnám el, akikkel eddig közös célért dolgoztam. Ez számomra morálisan vállalhatatlan, ezért döntésemben megvárom a fenntartó által felkínált lehetőséget, s hogy az új ügyvezető szakmai koncepciójának bemutatása után azzal mennyiben tudok azonosulni.

Bozóky Anita
ügyvezető”