Megalakult a Szebb Jövőért Pécsett is

Megalakult tegnap a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület baranyai szervezete Pécsett – jelentette be szerdán a helyi szakasz vezetője, Horváth Norbert és a Jobbik pécsi elnöke, Németh Zsolt országgyűlési képviselő. Az egyesület Kertvárosra és a keleti városrészre fordítana kiemelt figyelmet.

Huszonöt fővel alakult meg a megyei szervezet kedden, ám egyelőre nem kezdhetik meg a járőrözést – mondta Németh Zsolt parlamenti képviselő, aki hozzátette, hogy a polgárőrségekre vonatkozó új törvény szerint minden ilyen egyesületnek új együttműködési megállapodást kell kötnie az illetékes rendőrkapitánysággal, csak ezek birtokában járőrözhetnek hivatalosan, addig a polgárőr jelvényt nem tehetik ki a mellükre.

A Szebb Jövőért elsősorban Kertvárosban, s a keleti városrészben járőrözne, azokon a helyeken, ahol szerintük a rendőrség nem lép fel elég szigorral a garázdákkal, a rongálókkal szemben.

A szakasz megyei vezetője, Horváth Norbert szerint hamarosan jelen lesznek a pécsi köztereken, hiszen a „sétálgatás” nem tilos. Kiemelte: közel hetvenen jelezték belépési szándékukat, ám egyelőre csak pécsi tagjai vannak a baranyai csoportnak.

Németh Zsolt kérdésre válaszolva elmondta: sokszor megkapják azt, hogy romaellenesek, de nem a megfélemlítés a céljuk, s nem a cigányság ellen, hanem értük tevékenykednek. Megemlítette: az is elképzelhető, hogy nem működik együtt velük a rendőrség, ez ugyanis a városi kapitányság hatáskörébe tartozik. Szerinte a törvényi szabályozás azért hiányos, mert elutasításuk esetén a fellebbezéssel a megyei, illetve az országos kapitánysághoz fordulhatnak, nem pedig egy, a rendőrségtől független szervezethez.

 

Kritizálták a városvezetést is

A tájékoztatón Gyimesi Gábor, a Jobbik önkormányzati képviselője a sajtótájékoztató előzetesen meghirdetett témájával kapcsolatban fejtette ki véleményét, mondván, kampánypolitizálás zajlik a választások előtt három évvel Pécsett. A városatya szerint a fideszes vezetők nem a város érdekében politizálnak, hanem előre kiszámolják, hogy a 2014-es voksolás előtt milyen átadóünnepségeket kívánnak megtartani.

Szerinte a felmenő rendszerben bezárandó Anikó utcai iskolaépület jövőbeni sorsáról is már vannak „mendemondák”, s a Magasház helyén elképzelt közigazgatási központ átadását is 2014-re időzíthetik. Ez utóbbi projekttel kapcsolatban kifejtette azon aggályait is, hogy nincs írásos garancia a kormányzati szervek idetelepítésére, valamint a hosszú távú, harminc évre szóló bérleti konstrukció is előnytelen a városnak, miután az euró-forint árfolyam változásának van kitéve, ez pedig kiszámíthatatlan.

Hozzátette: az önkormányzat környezetvédelmi alapjának felhasználási módjával sem értenek egyet, hiszen az abban felhalmozott összeget jelenleg nem csupán a közvetlen módon környezetvédelmi célokat szolgáló beruházásokra lehet fordítani.

Hirdetés

Comments are closed.