“Megbüntettek, mert volt jegyem”

“Ez aztán a korrektség: megbüntettek, mert jegyem volt. A hibát ott követtem el, hogy nem az első ajtón szálltam fel” – írja egyik olvasónk.

hirdetés

“Történt ugyanis, hogy vasárnap este baktattam hazafelé, látom a 2-es busz az Árkád előtt bent áll a megállóban. Rohantam. Minden ajtó tárva nyitva, futok, hogy még fellépjek a hátsó ajtón. Kezemben a jegy, gondoltam, így minden rendben lesz. A busz a megállóban áll, s megyek is előre érvényesíteni, mikor azonban az első ajtónál a jegykezelő géphez érek, egy kéz azt letakarja. Először fel sem tűnik, hogy mi történik. Majd megszólal a kézhez tartozó valaki: ”Jeggyel csak az első ajtón lehet felszállni”. Kiderül, ellenőr az illetékes.

Érted, fizetnék az utazásért, tisztességesen járnék el, erre nem engedi. Elpattant az agyam – kinek nem? -, negyedórát vitáztam az „illetővel”, hogy hiába a „szabály”, ez azért mégis durva.

Persze, én szívtam a végén, duplán, hiszen nem volt 10 ezrem a helyszíni bírságra – csak egy jegyem, amit nem hagytak érvényesíteni, ezért most csekken fizethetek 20 ezer forintot.

Ha már a szabályoknál tartunk: egyik jó barátom utánanézett, jeggyel valóban csak az első ajtón lehet felszállni, viszont az erre vonatkozó szankciót nem írják le sehol. Vagyis ezért nem is büntethettek volna meg, hiszen érvényesíteni akartam a jegyet. Kérdem, hogy ez tisztességes? Szabályos?”

 

 

[frame]A Tüke Busz hivatalos válasza olvasónk panaszára 

Mivel a levélből sajnos nem derül ki az eset pontos időpontja, csak valószínűsíteni tudjuk az ellenőri menetlevélből, hogy 2012. október 14-én este 18.20 órakor került sor az említett jegyellenőrzésre.

Az ellenőrök jegyellenőrzést végeztek az Uránváros irányába közlekedő 2-es jelzésű járaton. Elmondásuk szerint az autóbuszra az Árkád megállójában, az első ajtónál utolsóként szálltak fel, és csak miután már kezelték a próbajegyüket a jegylyukasztó készüléken, jött szembe velük egy fiatalember, hogy érvényesítse menetjegyét. Ez azonban nem az első, hanem a második ajtónál történt. Utazási feltételeink szerint menetjeggyel minden esetben csak az első ajtónál lehet felszállni, így ellenőreink helyesen jártak el az utas kezeletlen, utazásra nem jogosító jegye miatt történt pótdíj kiszabásakor.

Az érvényes jegy nélküli utazás esetén fizetendő pótdíj összegét – melyet az autóbuszokon kihelyezett díjszabási tájékoztató tartalmaz – önkormányzati rendelet határozza meg. Ha az utas az ellenőrzéstől számított 7 napon belül rendezi tartozását, a viteldíjon felül 15.000,-Ft pótdíjat fizet a 20.000,-Ft helyett.[/frame]