Megdőlt a kémiai Guinness-rekord!

Az első, nem hivatalos adatok szerint megdőlt az egyszerre együtt kísérletezés világrekordja hét magyar városban, köztük Pécsett, ahol a PTE Természettudományi Kar Kémia Intézete szervezte a megmozdulást.

A Magyar Kémikus Egyesület koordinálásával hét város – Eger, Miskolc, Nyír-egyháza, Orosháza, Pécs, Szeged, Szombathely – felsőoktatási intézményei fogtak össze, hogy megdöntsék közösen az egy időben egyszerre kísérletezés rekordját. A cél a természettudományos érdeklődés, a kémia iránti figyelem felkeltése volt.

Az ország hét pontján, köztük a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán 2011. szeptember 30-án 14 óra után néhány perccel az első, nem hivatalos adatok szerint összesen több mint háromezren vettek részt a rekordkísérletben. Ezzel megdőlt az egyszerre együtt kísérletezés rekordja, melyet 2800 fővel tartottak a mai napig.

A kísérletben a keményítő – jód reakcióját mutatták be. A jód oxigéntartalmú oldószerekben barna színnel oldódik. A keményítőt tartalmazó anyagra jódoldatot csepegtettek, aminek következtében liláskék szín jelent meg. Ennek magyarázta: az apoláris jódmolekulák éppen beleférnek a keményítő hélixének belsejébe, ahol másodlagos kötőerővel kapcsolódnak az amilóz molekulákhoz. Az így megkötött jódmolekulák más hullámhosszúságú fényt nyelnek el, ezért változott meg az oldat színe.

Hirdetés