Megelevenedett a pécsi középkor

Zsoldos tábort állítottak fel a pécsi belvárosban, de érkezik Nagy Lajos király is, aki egy esküvőt celebrál majd. Vasárnapig tart a középkori kavalkád a Barbakán térnél és várárokban, ahol 50 különálló és ingyenes programmal várják az érdeklődőket.

hirdetés

Tavaly rendezték meg először hagyományteremtő céllal, idén pedig már három naposra duzzadt a Janus Pannonius Középkori Hagyományőrző Fesztivál.

– A nagy érdeklődésre való tekintettel idén már kiegészítettük a programokat is és még több lovagi torna, íjászat, sőt egy középkori esküvő is várja az érdeklődőket – mondta Őri László. Pécs alpolgármestere és a fesztivál fővédnöke hangsúlyozta, hogy a nagy látogatottság azt üzeni, hogy igenis van igény a családokban és fiatalokban egyaránt a magyar hagyományok megismerésére. Így a jövőben is arra törekednek majd, hogy ez a három nap identitásformáló maradjon.

Egyre több gyerek és fiatal érdeklődik a hagyományőrzés iránt - mondta Őri László, a rendezvény fővédnöke
Egyre több gyerek és fiatal érdeklődik a hagyományőrzés iránt – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere és a rendezvény fővédnöke

A Barbakánnál többek közt egy középkori zsoldos tábort is felállítottak, ahol napi 24 órában megleshetők az egykori fegyveresek. Ők ugyanis beköltöztek a városba. De Pécsre érkezett Nagy Lajos király is, hogy egy esküvőt celebráljon. A Pécsi Sörfőzde pedig elkészítette a fesztivál hivatalos italát, a Janus Pannonius Sört. A nedű csak a három nap alatt és csak a fesztivál területén kapható. Szóval igazi kuriózum.  Pénteken délután pedig a legnagyobb figyelem a ma már a hungarikumok közé sorolt Kassai-féle lovasíjász módszert is bemutató Lovasíjász című film vetítését, valamint a film rendezőjével Kaszás Gézával való izgalmas beszélgetést kísérte.

Lovas íjászok a várárokban
Lovas íjászok a várárokban

A Janus Pannonius Hagyományőrző fesztivál hazánk középkori történetének felidézését, és Pécs város múltjának, hagyományainak megismertetését tűzte ki célul. A programokon való részvétel ingyenes. Itt részletesen is megtekinthető.