Megelőzés, védelem, oltás: hétfőn kezdődik az Európai Immunizációs Hét

Közleményt juttatott el lapunkhoz a pécsi Egészséges Városért Alapítvány az Európai Immunizációs Héttel kapcsolatban, mely április 26-a és május 2-a közt zajlik idén. A program a védőoltások fontosságára hívja fel a figyelmet.

hirdetés
Uránia Mozi

A közlemény alább olvasható:

„A WHO először 2005-ben hirdette meg az Európai Immunizációs Hét programját, amit minden évben április utolsó hetében rendez meg, hogy felhívja a figyelmet a védőoltások fontosságára a betegségek megelőzésében és az életek megmentésében.

Ezt fejezi ki az immunizációs hét hármas szlogenje is:

Megelőzés – Védelem – Immunizáció

Az immunizáció egy globális egészségügyi és fejlesztési sikertörténet, évente milliók életét menti meg. A védőoltások csökkentik egy adott betegséggel való megfertőződés kockázatát, a saját szervezetünk természetes védekezését használva építik ki a védelmet.

Amikor oltást kapunk, akkor a saját immunrendszerünk válaszol.

Jelenleg több mint 20 életveszélyes megbetegedésre létezik védőoltás, mint például a tuberkulózis, gyermekbénulás, kanyaró, szamárköhögés. A WHO becslései szerint a védőoltásokkal évente 2-3 millió halálozás előzhető meg.

Az oltásoknak kiemelt szerepük van a Covid-19 világjárvány leküzdésében is.

Az oltások meghatározó új eszközei a Covid-19 elleni küzdelemnek. Segítségükkel életeket menthetünk és véget vethetünk a járványnak. A biztonságos és hatékony oltóanyagok gyökeres változást fognak hozni, de addig is fontos a járványügyi intézkedések betartása, a maszkviselés, a fizikai távolságtartás és a tömegek elkerülése.”

A Magyarországon elérhető koronavírus elleni oltóanyagokról ide kattintva találhatunk részletes információt, regisztrálni pedig itt lehet az oltásra.