Megelőzhető a Stroke

A stroke, az agyi érkatasztrófa megelőzhető, mert az életmód helyes megválasztásával, mozgással, és rendszeres szűréssel komoly eredményeket lehet elérni – mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár.

hirdetés

Az államtitkár a stroke ellen országos kampányon azt mondta, a stroke félelmetes megbetegedés, a magyar halálozási statisztika harmadik helyén áll, évente több ezer ember hal meg miatta.

Zombor Gábor úgy fogalmazott: az a dolguk, hogy a civilek és a szakma segítségével megfordítsák a tendenciát, jelentősen csökkentsék a stroke miatt bekövetkező elhalálozások számát, valamint maradandó egészségkárosodás hatását.

A stroke következményeként a betegek 12 százaléka meghal, illetve a stroke-on áteső betegek nagy része nehezen rehabilitálható, nehezen vezethető vissza a munkába – tette hozzá.

Álláspontja szerint együtt kell dolgozni az egészségügyi kormányzatnak, a civileknek azért, hogy már az iskolás korban olyan tudást kapjanak a fiatalok, amely meghatározza későbbi helyes életmódjukat.

Januárban szigorú, az európai szabványoknak megfelelő közétkeztetési rendelet lép életbe, így a sóbevitelt jelentősen csökkenteni kell, mert az a magas vérnyomás kialakulásának egyik legfőbb oka – mondta az államtitkár.
Zombor Gábor népegészségügyi célként fogalmazta meg az egészséges életmódot, a mindennapos testnevelés bevezetését és a sport megszerettetését a fiatalokkal. Elmondta, hogy a következő években az Egészségfejlesztési Operatív Program keretében kiemelten foglalkoznak a népegészségüggyel.