Megemelik Pécs hitelkeretét

Jól sikerültek a polgármester és a város bankja közötti tárgyalások, így a város hétmilliárdos folyószámla-hitelkeretét 10,5 milliárdosra növelik. A rendelkezésre álló összeget egyelőre nem használják fel, hanem az tartaléknak tekinthető.

hirdetés

Az önkormányzat gazdasági bizottsága nemrégiben döntött a kérdésről. Mint az a témával foglalkozó, most megszavazott előterjesztésből kiderül, dr. Páva Zsolt a város számlavezető bankja, az OTP Nyrt. vezetőivel folytatott tárgyalásokat az utóbbi időszakban. A megbeszélések végeredményeként jelzálogba vonható ingatlanok fedezetként történő felajánlásával sikerült döntésre vinni a város hitelkeretének módosítását.

A mostani döntéssel, amellyel a hitelkeret 7-ről 10,5 milliárdra nőtt, az eddigieknél jóval nagyobb mozgásteret kapott az önkormányzat. Páva Zsolt az előterjesztésben hangsúlyozta: egy lehetőségről van szó, amelyet Pécsnek nem feltétlenül kell kimerítenie. A város jelenlegi pénzügyi helyzetében azonban a döntés a stabilitás megőrzéséhez szükséges, s alkalmas e célra.

A folyószámla-hitelkeretet egyébként jellemzően akkor szokták használni, amikor a városnak tervezett kiadásai merülnek fel, ám az ehhez szükséges bevétel valami miatt nem realizálódik a kifizetés határidejére. Ilyenek lehetnek például késve érkező állami támogatások is, vagy egyéb elmaradt, csak határidőn túl érkező bevételek.