Havazás: piros riasztás Baranyában

A havazást viharos szél kíséri, a hófúvások miatt adta ki a legmagasabb fokú riasztást a meteorológiai szolgálat

hirdetés

Megérkezett a hó: az idokep.hu észlelői az ország délnyugati részében, és a Bakonyból jelentettek havazást. Gondot azonban nem csak ez, hanem a havat hordó a viharos szél jelent sokfelé.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hófúvás miatt a legmagasabb fokú, azaz piros riasztást adott ki Baranya megye kilenc kistérségére. A  komlói, mohácsi, pécsi, pécsváradi, sásdi, sellyei, siklósi, szentlőrinci és szigetvári kistérségben a viharos erejű – 70 km/h-t is meghaladó – szél hótorlaszokat képezhet, amelyek elérhetik az 50 centimétert is.

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, hogy a térségbe csak indokolt esetben induljanak útnak, valamint folyamatosan figyeljék az előrejelzéseket és híradásokat. Készüljenek fel arra, hogy elakadhatnak, vagy lezárt útszakaszok lesznek az érintett térségben.

Zala megyében a havazás miatt csaknem harminc munkagéppel dolgoznak, az emelkedő útszakaszokon kamionok akadnak el – közölte a közútkezelő megyei igazgatóságának ügyeletese szombaton az MTI-vel. A közlekedésben nagyobb fennakadások nincsenek és jelenleg valamennyi település megközelíthető a megyében.

A Dunától keletre még nem esik, de az észak-keleti országrészben kemény fagy van – Jósvafőn -13,5 C fokot mértek. A napi rekord 1925-ből származik, akkor Nyíregyházán -18,4 fok volt- írja a Híradó.hu.