Megerősítik a gazdaboltokat

Pécsett jelenleg öt olyan szociális bolt működik, amelyben magyar termelők által előállított, minőségi termékeket árulnak. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) most megerősítené a hálózatot.

hirdetés

Miközben előfordul, hogy a nagyáruházak polcain a magyar csomagolásban rejlő távol-keleti áruk bújnak meg, addig e boltokban valóban a hazai mezőgazdaság adta termékek kaphatóak. A szociális boltok tulajdonosai ugyanakkor a csökkenő forgalomra, a szerény bevételre panaszkodnak.

Konrád Istvánné, a MAGOSZ gazdaasszony tagozatának vezetője szerint a 2010-es esztendő minden kis bolt számára nehéz volt, s nem csupán a gazdaboltok számára bizonyult pénzügyileg súlyosnak. Mint mondta, országszerte található 130 boltjuk többsége üzemel, holott más, hasonló kis üzletek kénytelenek voltak bezárni.

A hálózat megerősítésére hozták létre a Magyar Piac Szövetkezetet, amelyet a vidékfejlesztési tárca is támogat – mondta a tagozatvezető, aki egyben a szövetkezet elnöki posztját is betölti. A szerveződés azzal a céllal jött létre, hogy segítse a kistermelők piacra jutását és a helyi termékek előállítását, jó minőségű, tiszta helyi alapanyagokkal szolgálja ki az önkormányzatok által fenntartott nagykonyhákat, s egyben növelje a termelők érdekérvényesítő képességét is.

A szövetkezet az önkormányzatokkal is egyeztetne, mondván, vannak olyan kapcsolódási pontok a helyi piacot, vagy éppen a közétkeztetést illetően – gondolva a baranyai őstermelőkre, a háztáji gazdákra –, amelyek az adott települést érinthetik. Mint mondta, Péccsel már felvették a kapcsolatot, s a városvezetés részéről volt fogadókészség a kezdeményezésükre.