Megfelelő a magyar katasztrófavédelmi rendszer

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elemzése szerint a magyar katasztrófavédelmi rendszer megfelelő biztonságot nyújt a lakosság számára.

hirdetés

Az ÁSZ az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, a katasztrófavédelmi rendszer működéséről a számvevőszék legutóbb 2011-ben készített jelentést, ez alapján készült el a 2012. január 1-jétől hatályos új katasztrófavédelmi szabályozás. A mostani elemzésben a megújított rendszert, valamint az irányító Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) működését értékelték.

Az elemzés elkészítését indokolta, hogy az új szabályozás hatályba lépése óta eltelt mintegy öt esztendő már elegendő ahhoz, hogy a megújított katasztrófavédelmi rendszer megítélhető legyen a katasztrófavédelem valamennyi – polgári védelem, tűzvédelem, iparbiztonság – területén.

Az elemzésre azért is szükség volt, mert az utóbbi években a természeti és ipari csapások mellett megjelent az illegális bevándorlás mint civilizációs fenyegetettség.

“Az ÁSZ elemzése arra a következtetésre jutott, hogy az átalakítással az állam egyszerre valósította meg a katasztrófavédelem szervezeteinek integrációját, professzionalizálását és a társadalom ösztönzött bevonását”, amelynek következtében az OKF hatékonyabban működik.