Megfélemlítik a pedagógusokat?

Pécsett nincs gond

Az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) köznevelési államtitkárságának közleménye szerint a pedagógustársadalom többségének régi kívánsága teljesül a kamara szerepét betöltő Nemzeti Pedagógus Kar létrehozásával.

hirdetés

Az államtitkárság hangsúlyozta, hogy a kormány intézkedései a pedagógusmunka elismerését tükrözik.

Szelényi Zsuzsa, az Együtt-PM politikusa szerdán sajtótájékoztatón azt mondta, veszélyesnek és károsnak tartják a Nemzeti Pedagógus Kar létrehozását, ezért azt követelik, hogy a kormány ne valósítsa meg ezt az elképzelést. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ezen a héten több százezer tanár írja alá az új kinevezési szerződését, amely rendelkezik az új státusukról és a bérükről, egyúttal a Nemzeti Pedagógus Karba is belépteti őket. Úgy véli, a pedagóguskar célja, hogy a tanárokat “ellenőrizze, móresre tanítsa, megfélemlítse”.

Mint az Emmi államtitkársága közleményében írta, a kar megteremti a lehetőségét annak, hogy a jövőben a hivatásukat érintő, munkájukat szabályozó törvénytervezeteket, jogszabályokat a legilletékesebbek, maguk a pedagógusok, s nem felhatalmazásuk nélkül a nevükben eljáró változó legitimitású szervezetek véleményezhetik. Az oktatást irányító miniszter szakmai partnereként a kar jogszabályok készítését, módosítását maga is kezdeményezheti.

A közleményben írtak arról is, hogy a kormány az idén 32,5 jövőre 150 milliárd forinttal több pénzt fordít a pedagógusok bérére, kifejezve nagyrabecsülését pedagógusok iránt, és elismerve a nevelési-oktatási munka fontosságát. A pedagógusok fizetése szeptembertől átlagosan 34 százalékkal, 2017-ig pedig minden tanév kezdetén a jogszabályba foglalt mértékkel növekszik.

Mint hangsúlyozták, a kormány véget vet annak a megalázó gyakorlatnak, hogy a tisztességgel és becsülettel dolgozó pedagógusok munkájukért eltérő díjazást kapjanak. Biztonságos életutat garantál, és megteremti annak feltételeit, hogy a pedagógusok a gondjaikra bízott gyerekekre összpontosíthassák figyelmüket – jelezte az államtitkárság, hozzátéve, hogy a pedagógusok új munkarendje nevesíti a korábban is munkakörük ellátásához tartozó feladatokat, ugyanakkor egyetlen új feladatot, elvárást sem tartalmaz.

A magasabb bérezéssel, a túlórák korlátozásával a kormány megszünteti még a lehetőségét is annak, hogy a tanárok aránytalan, a minőség rovására menő túlmunkát végezzenek – áll a közleményben.