Megfosztaná bevételeik nagy részétől az önkormányzatokat a kamara javaslata

A mikro-, kis- és középvállalkozói szektorban az iparűzési adó teljes elengedésére tesz javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2020-ra és 2021-re, ágazattól és árbevételtől függetlenül – nyilatkozta a kormányközeli Magyar Nemzetnek Parragh László, a kamara elnöke.

hirdetés
Uránia Mozi

Nem az adónem felfüggesztését, hanem a kötelezettség teljes elengedését javasolják a kormánynak. A 2020-ban már befizetett feltöltési kötelezettségekre is vonatkozik a javaslat, így ezek “lelakhatóvá” válnának a jövőben, mivel nem társul majd hozzájuk adófizetési kötelezettség.

Javasolják emellett a kormánynak a további, önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek mértékének befagyasztását. Idetartozik egyebek mellett az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építményadó, valamint a kommunális adó. Erre Parragh szerint azért van szükség, nehogy ezek megemelésével kompenzálják a települések az iparűzési adóból származó bevétel elvesztését.

Parragh arról nem beszélt a kormánylapnak, hogy azt felmérték-e, az önkormányzatok milyen pénzügyi helyzetbe kerülnének azzal, ha ezeket a bevételeiket is elveszítenék.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke pár nappal ezelőtt, az akkor még csak az iparűzési adóra vonatkozó ötletre úgy reagált, hogy „ez a dilettáns ötletszerű bejelentés ma már a sajtóban egyre jobban gyűrűzik és izgalomban tartja az önkormányzati rendszert”, különösen, hogy az iparűzési adó 80 százaléka működést – így bölcsődei, óvodai ellátást is – finanszíroz, így ha azt megvonják, az ezeknek a fenntartását befolyásolja. Karácsony Gergely pedig azt mondta, ha ezt meglépik, „Másnap leállna a budapesti közösségi közlekedés, amely gyakorlatilag 80 százalékban ebből az adónemből volt finanszírozva.”

Pécsett sokmilliárdos bevételcsökkenést eredményezne, ha a kormány elfogadná a kamara javaslatát. Ez beláthatatlan következményekkel járna a városüzemeltetésben, az intézményfenntartásban, végső soron a város egész működését illetően.

A Telex által megkérdezett fideszes polgármesterek sem támogatják a javaslatot.