Megint az lesz, amit nem szeretünk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

hirdetés

Időjárási helyzet Európában:

A Skandináv-félsziget fölött örvénylő ciklon hullámzó hidegfrontja messzire elnyúlik déli irányba, egészen az Alpok térségéig. A ciklon hátoldalán hűvös levegő található, a hőmérséklet csúcsértéke jellemzően 20 fok alatt alakul, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A frontrendszer közép-európai szakasza mentén ugyanakkor zivatarrendszerek alakultak ki, amelyből elsősorban a Kárpát-medence térségében hullott több helyén jelentős mennyiségű csapadék. Ezzel szemben a Mediterráneum időjárását magasnyomás, illetve forró, száraz levegő alakítja. A csúcshőmérséklet több helyen eléri a 30 fokot, Franciaország déli területein például 33, 34 fokot mértek, de a legmelegebb az Ibériai-félszigeten van. Arrafelé 33, 37 fok a jellemző csúcsérték, de Sevilla környékén 40, 41 fokos hőség van. A Kárpát-medence időjárását csütörtökön hidegfront, majd pénteken az Alpok déli oldalán képződő ciklon melegfrontja határozza meg.

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

Az éjszaka első felében még kevés lesz felettünk a felhő, de éjfél után délnyugaton már megvastagszik a felhőtakaró, ott hajnalban intenzív esőzés kezdődik. Péntek napközben a felhő- és csapadékzóna lassan északkelet felé vonul, eközben veszít erejéből, és az északkeleti megyéket csak az esti órákban éri el. A csütörtökön napközben még többfelé erős északnyugati szél estére mindenütt mérséklődik, és pénteken jobbára gyenge, vagy mérsékelt lesz a változó irányú szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 14 fok között változik, de az Északi-középhegység völgyeiben 5 fok is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 15 és 21 fok között várható, nyugaton az alacsonyabb, keleten a magasabb értékekkel.