Mégis kedveljük az EU-t

Változatlanul a magyarok csaknem harmada, 32 százaléka tartja jónak azt, hogy az ország az EU tagja, míg 22 százalékuk ennek ellenkezőjét gondolja – tájékoztatta a véleménykutató pénteken az MTI-t. 

hirdetés

A társadalomkutató intézet nyári, országos reprezentatív felmérése szerint jelentős azok aránya is (39 százalék), akik szerint a kérdés nem dönthető el egyértelműen.

A magyarok 22 százaléka szerint az ország EU-tagsága inkább rossz, 32 százalékuk szerint viszont inkább jó, míg 39 százalékuk véli úgy, hogy nem értékelhető egyértelműen az uniós tagság Magyarországra kifejtett hatása.

A közlemény szerint az adatok nagyon hasonlítanak a 2011-es, azaz a legutóbbi adatfelvétel eredményeihez.

A felmérés eredményeiből kiderül az is, hogy az iskolázottsági szint, valamint a jövedelmek emelkedésével nő a tagságot pozitívumként értékelők száma: a legfeljebb érettségivel rendelkezők között tízből hárman, a diplomások körében viszont már tízből öten tartják azt jó dolognak.

A legrosszabb jövedelmi helyzetben lévők alig negyede áll kedvezően az uniós tagsághoz, az anyagi gondok nélkül élők körében az arány 61 százalék.

Ugyancsak az átlagosnál több támogató van a foglalkoztatottak, a budapestiek, a dél-dunántúliak és az internetezők, valamint a politikailag aktívak körében.

Pártpreferenciák szerint csak az Együtt-PM szövetség tábora emelhető ki: az átlagoshoz képest csaknem kétszeres, 58 százalékos az EU-tagságot jónak tartók tábora körükben.

  • Vakkomondor

    “Mégsem a Fidesz nyerte a 2010-es választást: Korrigált a Tárki. Két szám felcserélése miatt alakult ki a három éve tartó helyzet. Az intézet elnézést kér.

    Sajnálatos technikai hiba folytán került hatalomra a második Orbán-kormány, írja közleményében a Tárki. A közvélemény-kutató munkatársai a túlterheltség miatt 2010 tavaszán összecserélték a mérési eredményeket, ami félreértéshez vezetett, mert valójában a Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy trió vezette baloldal nyerte a választást. Úgy tűnik, korai volt az öröm

    A hírre reagálva a Fidesz először cáfolt, később azonban Hoppál Péter szóvivő azt mondta: ha tényleg technikai hiba történt, az azt jelenti, hogy a Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy trió felelős az elmúlt évek zuhanórepüléséért, a magánnyugdíjak eltapsolásáért, a visszamenőleges hatályú törvényekért és a legszegényebb társadalmi csoportok leszakadásáért. “Ha a Tárki közleménye igaz, akkor a Fidesz követeli a pazarló stadionépítések azonnali leállítását”, tette hozzá a szóvivő.”

  • Orwell

    Most akkor Óceániával állunk hadban vagy Eurázsiával?