Megkezdődött az MSZP elnökválasztó kongresszusa

Tóth az Országgyűlésen

Zárt ajtók mögött megkezdődött szombat délelőtt Budapesten az MSZP országos tisztújító kongresszusa, amelyen a küldöttek négy jelölt közül választják meg az ellenzéki párt következő elnökét.

hirdetés

A szocialisták elnöki tisztségét jelenleg betöltő Tóbiás Józsefnek három kihívója van: Szanyi Tibor EP-képviselő, Molnár Gyula korábbi fővárosi pártelnök és Harangozó Tamás parlamenti frakcióvezető-helyettes.

A választmányi elnöki tisztségre két jelentkező van, a posztot birtokló Botka László kihívója Hiller István volt pártelnök. Elnökhelyettesnek szintén ketten jelentkeztek: a posztot jelenleg is betöltő Gőgös Zoltán, valamint Tóth Bertalan parlamenti frakcióvezető-helyettes. Három alelnököt a posztot most is betöltő két politikus, Lukács Zoltán és Ujhelyi István, valamint Gúr Nándor országgyűlési képviselő és Nemény András, a párt Vas megyei elnöke közül választanak.

Az elnökjelöltek közül csak Szanyi Tibor nyilatkozott néhány szóban újságíróknak a kongresszus elött, a Brüsszelben dolgozó politikus ragyogónak nevezte saját esélyeit és sikerként értkelte a médiaérdeklődést.

Hiller István elmondta, úgy érzi a küldöttek őt támogatják a választmányi elnöki tisztségért folytatott versenyben, a tisztséget betöltve pedig egy hosszú távú stratégia kidolgozásába kezd. Hangsúlyozta, míg az aktuális kérdésekkel az elnökségnek kell foglalkoznia, addig a választmány “sokáig kevésbé izgalmas, aztán a végén tulajdonképpen ott dől el minden”. Hiller István kérdésre válaszolva megjegyezte, van olyan elnökjelölt, akivel ideálisan együtt tudna dolgozni, de személyét nem árulta el.

A kongresszus kezdetét követően Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője, vásárosnaményi elnöke újságíróknak nyilatkozva bejelentette, a küldöttek pénzgyűjtésbe kezdtek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Uszka település jégkárainak enyhítésére, hogy segítséget nyújthassanak az ország egyik legnehezebb helyzetben lévő településének. Sértő-Radics István (Együtt), a község polgármestere közölte, Uszka 100 házából 77 károsodott, 50 esetben pedig ki kell cserélni a tetőszerkezetet.

A településvezető jelezte, a helyreállításban a kormány segítségére is számítanak.