Forgalmat lassítottak a tiltakozó szakszervezetek

Bár a reggeli létszámhoz képest megduplázódott a tiltakozók száma, ám Pécsen így is csak negyven-ötven gépjárművel lassították a forgalmat az érdekképviseletek, melyek a kormány intézkedései miatt hirdettek demonstrációt szerdára.

hirdetés

A 6-os úton, a Tüzér utcai kereszteződésnél  Szigetvár irányában egy sávot foglaltak el a demonstrálók reggel hét órától fogva, a gépkocsikra a szakszervezetek zászlóit tűzték ki, s az autók ablakaiban többek között a „Ne levelezz! Tárgyalj velem!”, „Valódi érdekegyeztetést!” szövegeket ragasztották ki.

A demonstrálók között túlnyomó többségben a rendőr szakszervezetek tagjai voltak, de a Honvédszakszervezet, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Helyi Ipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete, a Független Rendőr Szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Rendőr Szakszervezetek Védegylete is képviseltette magát.

A demonstrálók délelőtti sajtótájékoztatóján Pálfalvi Nándor, a Független Rendőr Szakszervezet baranyai választmányának elnöke közölte: elegük van abból, hogy a fejük felett döntenek a sorsukról, elegük van a visszamenőleges hatályú jogszabályok megalkotásából, szerzett jogaik elvételéből.

Az érdekképviseleti vezető egyben kritizálta a kormány adópolitikáját, az országos érdekegyeztető tanács megszüntetését, a társadalmi párbeszéd hiányát, mondván, a népet nem hallgatják meg.

Benke Norbert, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének baranyai vezetője közölte: a Munka Törvénykönyv több pontjának tervezett módosításával sem értenek egyet, a hat hónapos próbaidő bevezetésével, a munkaidő megemelésével, a szabadság több részletben történő kiadásával.

A demonstrálók ugyanakkor hangsúlyozták: nem a pécsiek ellen vannak, ezért az országos gyakorlattól eltérően csak egy sávot zártak el a forgalomtól.