Megmérettettek a pécsi tűzoltók

Folytatva a hagyományt, Békés megye negyedszer adott otthont a TFA (Toughest Firefighter Alive) nemzetközi tűzoltó sportbajnokságnak. Az idén hat országból százhatvanegy tűzoltó érkezett a nemzetközivé vált viadalra.

hirdetés

Az augusztus 25-26-án megtartott versenyt a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az „Őrizd a lángot” Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület közösen rendezte meg Orosházán. A kétnapos megmérettetésre az ország minden részéről érkeztek tűzoltók, de a küzdelemben részt vettek osztrák, lengyel, román, szlovák és német versenyzők is.

Az első versenynapon a hat versenyszámból az első öt feladatot – tizenöt kilogrammos ballonok cipelése húsz méteren keresztül, átmászás egy három méter magas palánkon, egy sínpályára helyezett, hetvenöt kilós fémtömb meghatározott távolságra eljuttatása egy tízkilós kalapáccsal ütve, személygépjármű motorteréből kiemelt hetven kilós akkumulátor kijelölt területre helyezése, majd egy farönkről karika lemetszése kézifűrésszel – teljes bevetési védőruhában kellett végrehajtaniuk a tűzoltóknak. A hatodik feladatnál a versenyző – védőfelszereléseit levetve – egy medencében húsz kilogrammos súlyokat cipelve kerülte meg a derékig érő vízben a kihelyezett bójákat.

A második versenynapon az első két feladat végrehajtása alatt – alapvezeték kihúzása negyven méterre, majd ötven-ötven ütés végrehajtása egy hatkilós kalapáccsal – szintén a teljes bevetési védőruhát viselték az indulók. Ezt követően a versenyzők már légzőkészülék nélkül küzdhették le az akadályokat, hogy a harmadik állomáson egy két méter magas palánkon átmásszanak, majd egy nyolcvan kilogrammos bábut cipeljenek hatvan méteren keresztül. Annak, aki ezzel is megbirkózott, és maradék erejét összeszedve legyőzte fáradtságát, két, egyenként tizenöt kilogrammos kannával kellett fellépcsőznie egy mobilállványra, hogy aztán az előre rögzített mentőkötél segítségével a talajon elhelyezett két összetekert tömlőt is felhúzza. A cél előtt végül a kannákkal együtt le kellett gyalogolnia az állványról és át kellett bújnia egy nyolcvan centiméter átmérőjű és hat méter hosszú kúszófolyosón. Ha sikerült végrehajtani a feladatot, már „csak” egy dolog maradt hátra: végérvényesen leállítani az időmérést. Volt, aki mosolygott, mások arca azonban már eltorzult a fáradtságtól, amikor a megváltást jelentő időmérőhöz értek.

A forróság a két nap alatt nem csillapodott, de a kollégák és a nézők buzdítása összes erőtartalékuk mozgósítására bírta a résztvevőket. A látványos versenyt sok orosházi kísérte figyelemmel, hangosan buzdítva a hazai és külföldi legerősebb tűzoltókat.

A versenyen pécsi és szigetvári tűzoltók is rajthoz álltak, mindannyian eredményesen teljesítették az akadályokkal tűzdelt pályát. Baranya megye egy női indulóval is büszkélkedhetett Tóth Anna önkéntes tűzoltó személyében, aki emberfeletti teljesítménnyel állt helyt a férfias mezőnyben.

Három korcsoportban mérettek meg a legerősebb tűzoltók, ahol az alábbi eredmények születtek:
I.    kategória

19. helyezett: Kelemen Attila tűzoltó főtörzsőrmester (pécsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság) 6:18

II. kategória

37. helyezett: Horváth Richárd (szigetvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság) tűzoltó őrmester 7:08
42. helyezett: Szerényi Péter tűzoltó zászlós (szigetvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság) 7:24
52. helyezett: Járányi Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester (pécsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság) 8:15
63. helyezett: Tóth Anna (Pécsi Kutató Mentő és Tűzoltó Egyesület) 33:11

III. kategória

7. helyezett: Vida László tűzoltó főhadnagy (szigetvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság) 6:12
31. helyezett: Szabó Zsolt tűzoltó őrnagy (pécsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság) 27:38