Megnyílik a Nick-udvar passzázsa

A turistaszezonra újra megnyitnák a belvárosi Nick-udvar passzázsát. Bár az egész tömb hasznosítása még várat magára, a Pécs Holding Zrt. továbbra is eltökélt az épület városi kézben való tartására. A patinás épület és tágabb környezetének hasznosítására pedig új koncepciót dolgoznak ki.

hirdetés

Ha minden a terv szerint halad, akkor ismét átjárható lesz a belváros egyik legszebb tömbje. Már befejeződött a tető javítása, elkezdték kitakarítani az átjárót is, és a nyitás előtt új festést is kapnak a passzázs falai. A munkálatokban – mint ahogy arról korábban már beszámoltunk – közérdekű munkára ítéltek is részt vesznek idén januártól.

Barna Béla, az épületet birtokló Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója szerint, ha ez megtörtént, akkor érdemes valamilyen attrakcióval vonzóbbá tenni a passzázst, de hogy pontosan milyen funkciót kaphat, az egyelőre még nyitott kérdés. Az városi vagyonkezelő vezetőjének szavaiból kiderült: elképzelhető, hogy művészeti kiállítótér kap helyet a Nick-udvarban, kereskedelmi egység kialakítására viszont jelenleg kevés esélyt lát, szeretnék városi kézben tartani.

De nem is ez a cél – mutatott rá Barna Béla. Szerinte a Nick-udvar tágabb környezetét is rendezni kell. Tehát a Király utca Széchenyi tértől a volt Fegyveres Erők Klubjáig tartó részének, valamint északról a Mária utca épületei által határolt tömbnek együttesen kell megtalálni a hosszú távú jövőképét.

E koncepció a Pécs Holding által korábban indított, a Király utca életének újbóli felpezsdítését célzó program következő állomása lesz. A munkába többek között városépítészeket és szociológusokat is bevonnának. A cél, hogy a tervezet még idén elkészüljön – hangsúlyozta Barna Béla.

A Nick-udvar jövőjével kapcsolatban Nagy Csaba alpolgármester lapunknak elmondta: a város továbbra is eltökélt, hogy hosszú távon városi tulajdonban maradjon az épület. Ezzel ellentétes helyzetet csak akkor tud elképzelni, ha egy olyan befektető jön, aki az egész ingatlant kívánja megvenni, ehhez viszont – mint fogalmazott – egy jó ajánlatot kell letennie az asztalra.