Megnyílik a Pécs TV múzeuma

A Pécs TV stúdióját, az adásokat levezénylő vezérlőt, a hangtechnikusok és a rendezők birodalmát, a Pécsi Hírek és a PécsMa.hu szerkesztőségi termét, s a tördelőszerkesztők munkáját is megismerhetik azok, akik felkeresik a Pécs Médiaközpont székhelyét a Rákóczi út 11. szám alatt. Ugyanitt szeptember 23-tól megnyílik a Pécs Tv múzeuma is. A komplexum ad otthont a Pécs TV-nek, az önkormányzat hetilapjának, a Pécsi Híreknek, a PécsMa.hu internetes újságnak, s innen üzemeltetjük az MMX televízió csatornát is, amely képújságot, háttéranyagot is sugároz. A házban készülnek ezen orgánumok műsorai, cikkek, s itt dolgoznak a reklámszervezők, innen indulnak újtára a tudósítók, közvetítő kocsik.

hirdetés

Itt készülnek a Pécs TV műsorai, itt dolgoznak a műsorainkban látható műsorvezetők és a szerkesztők, technikusok, operatőrök, a reklámszervezők, a munkát háttérből segítő többi munkatárssal együtt.

A Pécs TV technikai múzeumában a legrégebbi eszközök mellett olyan berendezések, kiegészítők is láthatóak, amelyek a mai napig használatban vannak. A Rákóczi út 11-ben bemutatott berendezések a maguk korában a csúcstechnológiát képviselték. A kiállítást egységes részekre bontottuk, így külön blokkokban láthatóak a hangtechnikai eszközök, a forgatáshoz használt készülékek, s az adás lebonyolításához használt berendezések. Külön teret szenteltünk a súgógépnek, amely saját fejlesztésű, és a legmodernebb mai súgógépekhez hasonló elv alapján a mai napig is működik.

Múzeumi értékek

Látható például olyan BETA-szalag, amelynek minőségét a mai napig alig lehet utolérni, ám kezelhetősége, s a hozzá használt – szintén megtekinthető –, nagyméretű berendezés miatt kiment a divatból. De különböző, a vágáshoz használt gépeket, sőt fényképezőgépeket is bemutatunk a fotóművészet korai korszakaiból, a hangpultok mellett.

Az érdeklődők az úgynevezett greenbox vagy bluebox technikával is megismerkedhetnek, ami lehetővé teszi, hogy egy zöld, illetve kék háttér előtt ülő műsorvezető mögé az adásban különböző virtuális háttereket vetítsünk.

Varázsszavak: Orion, Munkácsy, Kékes

A kezdeti időszakban az Orion, a Munkácsy és a Kékes televíziókból csak pár száz működött az országban, ezeket borsos áruk miatt főleg kultúrházak vásárolták. Az első készülékek egy átlagember félévi fizetését tették ki, ám ennek ellenére az előfizetők száma egyre gyarapodott, és 1967-re elérte az egymilliót. 1969. március 21-én volt látható az első színes televíziós adás a Tanácsköztársaság 50. évfordulója alkalmából.

A helyi televíziózás múltja

A pécsi helyi televíziózás még a nyolcvanas években indult el, akkor közösségi tévének hívták, s a hőskorszakban még a Nevelési Központból sugározta az adást – kábelrendszeren. A kilencvenes évek elején aztán több kereskedelmi televízió is szerveződött Pécsett, ilyen volt a Városi TV, a Sport TV, a Mecsek és a Baranya tévé. Ezek összeolvadásából jött létre kereskedelmi televízióként a Pécs TV.

A szerkesztőségek műsorvezetőket, technikai munkatársakat adtak később a „nagy”, országos televízióknak is, régebbi munkatársaink közül Budapesten még a minisztériumokban is dolgoznak különböző beosztásokban.

A Pécs TV napi 24 órában sugároz műsort a kábelen, s az éterben, összesen mintegy hatvanezer családhoz jutnak el a városi média hírei Pécsett, de Komlón, Szigetvár és Siklós térségében is fogható a Pécs TV adása egészen Nagyharsányig.