Megnyílt a Tudományfesztivál

Innovációk, interaktív bemutatók és kísérletek is várják az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében csütörtökön megnyílt IV. Tudományfesztiválon.

hirdetés

“A tudományt használni kell, de ráébredtünk arra is, hogy az ember nem mindenható, nem tehet meg mindent a környezetével, amelyet örökül kapott” – hangsúlyozta Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a budapesti megnyitón. Hozzátette: most már olyan világban élünk, amelyben a tudománynak hatalma van, de mellette létezik az eszmeiség és az embernek az a törekvése is, hogy megőrizze a körülötte élő világot.

Mint mondta, nagyon fontos a környezettudatos nevelés – amelyet már kisgyerekkorban el kell kezdeni – hogy valóban olyan világot tudjunk továbbvinni, amelyben a tudománynak nagy szerepe van, de mellette a humánum is helyet kap.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontjának standjánál a látogatók megismerkedhetnek a Duna élővilágával foglalkozó kutatásokkal, a dunavirág titkaival, a Duna Expedíció eredményeivel, a vízi élőlényekkel. Megismerhetik a gombák, gyógynövények, zuzmók világát, beleshetnek a méhek rejtelmes életébe és megtudhatják, hogyan nyerik ki a virágok illatát. A kutatóközpont előadásain az érdeklődők betekintést nyerhetnek a fiatal kutatók tevékenységébe, a természetfotózásba vagy a növényökológia titkaiba is. A pénteki előadásblokkot Vida Gábor akadémikus zárja, aki előadásában a globális ökológiai problémáknak az emberiséget nagymértékben érintő szempontjait mutatja be.

Az Eszterházy Károly Főiskola többek között látványos fizikai kísérletekkel és napkereső robottal, a Magyar Csillagászati Egyesület távcsőtanácsadással, a Károly Róbert Főiskola 3D-s robotika- és távvezérlés-bemutatóval, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet mamutsimogatóval, közös rakétakészítéssel és fizikai kísérletekkel készül. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem standjánál interaktív eszközöket, egyebek mellett látássérülteknek fejlesztett pénzfelismerőt és színfelismerőt is kipróbálhatnak a látogatók.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kara sűrített levegővel hajtott háromkerekű járművet, mobilrobotot, kvadkoptert és számítógéppel vezérelt habvágót mutat be a látogatóknak. A PTE Általános Orvostudományi Karának Szentágothai János Kutatóközpontja interaktív kémiai kísérletekkel és mikroszkópbemutatóval szórakoztatja a nézőket, a Maci Kórházban a gyerekek megtanulhatják az orvosi vizsgálat menetét, és közelebbről megnézhetik a rendelőben előforduló eszközöket, megismerkedhetnek az orvosi környezettel.

A hagyományosan a Föld napjához kapcsolódó fesztivál programjai között szerepelnek ásványbemutatók, süteménykészítés, bábelőadások, a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő játékpark és interaktív makettbemutató is. A programok a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Múzeumkertben és a Kossuth Klubban várják a látogatókat csütörtökön és pénteken.