Megnyílt az ország első gyermekhospice-háza

Pécs rácvárosi részén szerdán nyitotta meg kapuját a Szemem Fénye Alapítvány első gyermekhospice-háza. Az intézményben halálos, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kisbetegek ellátását vállalták – mindezt adományokból.

hirdetés


Szerda délelőtt érkezett meg az országos tisztifőorvostól az intézmény működési engedélye, amellyel lehetőség nyílt arra, hogy több éves küzdelem után gyermekeket ápolhassanak a családi házból kialakított létesítményben.
Gyura Barbara, a Szemem Fénye Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint mintegy 72 millió forintból hozták létre a hospice-házat, ahol térítésmentesen fogadhatnak öt gyermeket, vagy két családot.

Mint mondta, egyelőre csak adományokból, cégek, magánszemélyek felajánlásából tudják működésüket biztosítani, jogi szabályozás hiányában ugyanis egyelőre nem részesülhetnek egészségpénztári finanszírozásban, holott hazánkban közel ezerötszáz-kétezer rászoruló vehetné igénybe az általuk is kínált ellátást.

Kiemelte: nem csupán haldokló gyermekek utolsó időszakát könnyítenék meg munkájukkal, hanem a rendkívül súlyos, sokszor gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kisbetegek számára is biztosíthatnak otthont, akik talán egyszer mégis gyógyultan kerülhetnek majd ki tőlük.

Hoppál Péter fideszes pécsi országgyűlési képviselő a helyi Fidesz-tagság nevében kétszázezer forintot nyújtott át az alapítvány vezetőjének. A honatya közölte, rendkívüli ez a civil kezdeményezés, ugyanakkor ezzel egy olyan űrt töltenek be az alapítvány munkatársai, amelyhez jelenleg nem állnak rendelkezésre a pontos jogszabályi keretek. Mint mondta, az OEP-finanszírozás hátterének megteremtéséhez jogszabályi változás szükséges, ám addig is a felnőtt hospice-ellátás módszertana alapján lehetne elindítani e támogatási formát.

Az első kis lakó szerdán már meg is érkezett a házba. A tíz és fél éves Zsófika három esztendős kora óta szenved súlyos veseelégtelenségben, s bár 2005-ben már megcsillant a remény a gyógyulására, az akkor kapott szervet nem fogadta el apró teste, s az kilökődött A kislány édesanyja, Vargáné Epresi Mónika elmondta: huszonnégy órán keresztüli ellátást igényel Zsófi, s nem könnyű vele, hiszen hallássérült is, de ez a ház nagyon jó esély arra, hogy ha történne vele valami, akkor is jó helyen ápolják, s jó kezekben tudhatja majd kislányát.