Megnyomta a növekedést a járműipar

Az ipari termelés mennyisége 2014 februárjában 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az előző hónapokhoz hasonlóan a termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok eladásainak jelentős növekedése járult hozzá – közölte a részletes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

hirdetés

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index a februári kibocsátás 1,6 százalékos növekedését jelzi.

Az év első két hónapjában 7,1 százalékkal nőtt a termelés az előző év azonos időszakához képest.

Az adatok megegyeznek az előzetesen közöltekkel.

Februárban a feldolgozóipar termelési volumene 9,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az energetikai ágazatok kibocsátása 7,6 százalékkal csökkent. A járműgyártás termelése 26,6, a villamos berendezések előállítása 14,8, a gépgyártás 5,5 százalékkal nőtt. Az élelmiszeriparban gyártott termékmennyiség 4,3 százalékkal haladta meg a tavaly februárit, a textil, bőr, és ruházati termékek mennyisége 17,6 százalékkal nőtt, a gyógyszergyártás viszont 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Februárban az ipari export növekedési üteme a januári 9,3 százalékról 11,4 százalékosra gyorsult, bár abban a viszonylag gyenge tavaly februári bázisadat is szerepet játszott. A belföldi eladások visszaesése, hasonlóképp a bázisadat közrejátszásával, a januári 5,5 százalék után 0,5 százalékosra mérséklődött, alapvetően az energetikai ágazatok eladási volumenének 8,1 százalékos csökkenése miatt, mert a feldolgozóipari értékesítés 7,1 százalékkal emelkedett.

A kiemelt feldolgozóipari ágazatok új rendelésállománya a januári 3,3 százalékos csökkenés után ismét nőtt, 17,3 százalékkal az egy évvel korábbival összevetve, az új exportrendelések 16,8, a belföldiek 20,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az összes rendelésállomány ezzel 13,3 százalékkal múlta felül a tavaly februárit, az exportrendelések 12,7, a belföldi rendelések 24,1 százalékkal nőttek éves összevetésben.

Az ipari export harmadát adó autóipari export az előző hónapokhoz hasonlóan 26,5 százalékkal nőtt, a gépexport 6,3, a villamos berendezések kivitele 21,8 százalékkal emelkedett. Az exportban jelentős súlyt képviselő számítástechnikai és elektronikai cikkek kivitele azonban továbbra is 6,2 százalékkal elmaradt a tavaly februáritól. Csökkent az élelmiszeripar exportja, minimálisan, 0,8 százalékkal és a gyógyszerkivitel is 15,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, s már tizedik hónapja megszakítás nélkül gyengélkedik.

Belföldön is a járműipar vezette az eladási statisztikát, 34,7 százalékos éves növekedéssel, de a fémalapanyag és -termék gyártók értékesítési volumene is 27,5 százalékkal nőtt, míg az élelmiszeripari eladásoké 5,3, a ruházati cikkeket gyártóké pedig 16,9 százalékkal nőtt.