Megnyugodtak a rektorok

Megnyugvással vették tudomásul a felsőoktatás vezetői, hogy az állam nem kíván kivonulni a finanszírozásból, a kormányzati felelősség változatlanul fennáll – mondta Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke szerdán Debrecenben, a testület legfőbb döntéshozó szerve, a plénum kétnapos tanácskozása utáni sajtótájékoztatón.

hirdetés

Ez a kormányzati szándék egybecseng Helena Nazarénak, az Európai Egyetemi Szövetség (EUA) portugál elnökének a konferencia keddi napján elhangzott szavaival, amelyek szerint Európában a felsőoktatást 73 százalékban közpénzből finanszírozzák – tette hozzá az MRK elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök az MRK plénumának keddi ülésén az önfenntartó felsőoktatásról szólva azt mondta, az állami ösztöndíjakat, a közpénzt természetesen nem lehet teljesen kiemelni a rendszerből, de csak ott kell alkalmazni, ahol nem látszik más megoldás.

A rektori konferencia megállapította: az elmúlt években ellentmondásos folyamatok játszódtak le a magyar felsőoktatásban. Egyrészt az állami támogatás folyamatosan csökken (ennek mértéke az elmúlt négy évben meghaladta a húsz százalékot, a tervek szerint jövőre pedig eléri a harminc százalékot), az egyetemek, főiskolák gazdálkodási autonómiája az új felsőoktatási törvénnyel ugyanakkor szűkült, sőt leépült. A hatékonyabb intézményi működést pedig akadályozzák azok a jogszabályok, amelyek hosszú évek óta a közigazgatási szervekre kötelező gazdálkodási követelményrendszert írják elő a lényegesen összetettebb tevékenységet végző felsőoktatási intézményekre.

A tanácskozás arra kereste a választ, miként alakítható ki az optimális finanszírozási és gazdálkodási környezet, hogy az egyetemek és főiskolák ne csak megőrizzék előkelő pozícióikat a felsőoktatási rangsorokban, hanem azokon javítani is tudjanak. Az MRK ezek figyelembevételével javaslatot tesz a döntéshozóknak a finanszírozási és gazdálkodási modellre – mondta.

Mezey Barna megismételte a keddi plénumon is elhangzott szavait, hogy nem létezik olyan felsőoktatás Európában, amelyből az állam teljesen kivonul. Bár finomodtak az álláspontok, az önfinanszírozással kapcsolatban még vannak nyitott kérdések – tette hozzá az elnök.

Az MRK elnöke – az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektoraként is – megjegyezte: diplomát szerezni Magyarországon nagyon megéri: egyrészt egyedül a felsőoktatásban végzettek körében csökkent a munkanélküliség, másrészt a közhasznot és a magánhasznot tekintve, jók a diplomák megtérülési mutatói.

Fábián István, a Magyar Rektori Konferencia egyetemi tagozatának elnöke szerint a kormánynak is feladata a minőség fenntartása, és a minőséget csak megfelelő állami finanszírozás mellett lehet garantálni. Ugyanakkor az is fontos, hogy a felsőoktatási intézményeknek meglegyenek az anyagi és szellemi forrásaik ahhoz, hogy autonóm döntéseket hozhassanak.

Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke szerint ha piaci alapokra helyeznek képzéseket, akkor azok fenntartásához a jogszabályi és a finanszírozási kereteket is meg kell teremteni.

A Debreceni Egyetem és a Nyíregyházi Főiskola esteleges integrációjával kapcsolatban kérdésre válaszolva Fábián István elmondta: a kormányfőtől ígéretet kaptak, hogy az ügyben november 9-ig egyértelmű politikai döntést hoznak, de jelenleg úgy tűnik, nem lesz integráció.

Az MTI érdeklődésére, miszerint tartható-e az a kormányzati szándék, hogy tíz év alatt megháromszorozzák a hazai egyetemeken tanuló külföldi diákok jelenlegi húszezres létszámát, Mezey Barna azt felelte: az elképzelés reális, de tudni kell, hogy egész Európa erre törekszik, és nagyon nehéz a külföldi hallgatókat idecsábítani.