Megölhették az Iszlám Állam vezetőjét

Az orosz védelmi tárca ellenőrzi azt az értesülést, amely szerint az orosz légierő egy Rakka melletti csapásával május végén megölték Ibrahim Abu-Bakr al-Bagdadit, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vezérét – közölte pénteken Moszkvában a minisztérium.

hirdetés

Az orosz harci gépek május 28-án a szíriai Rakka déli elővárosában egy parancsnokságra mértek csapást, ahol az IÁ vezetői éppen arról tanácskoztak, miként vonják ki Rakkából a terrorszervezet fegyvereseit az úgynevezett déli folyosón.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint a tanácskozáson jelen volt Bagdadi is, aki a légicsapás következtében meghalt. Az értesülést több csatornán keresztül is ellenőrzik.

A tárca hozzáfűzte, hogy az orosz fegyveres erők Rakka déli elővárosában május végén az IÁ több magas rangú parancsnokát és mintegy 330 középszintű harctéri parancsnokát és harcosát likvidálták.

“Szu-35-ös és Szu-34-es repülőgépek csapásai az IÁ terrorcsoport úgynevezett katonai tanácsának magas rangú vezetőit semmisítették meg, valamint mintegy 30 középszintű harctéri parancsnokot és személyes testőrségük mintegy 300 fegyveresét” – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A tárca értesülései szerint a likvidált személyek között volt Abu al-Hadzsi al-Miszri, Rakka emírje, Ibrahim an-Naef al-Hadzs emír, a Rakkától Szuhna városáig terjedő térség parancsnoka, valamint Szulejmán as-Sauah, az IÁ biztonsági szolgálatának vezetője is.

Az orosz fegyveres erők előre értesítették az Egyesült Államokat a csapásról, amely megölhette az IÁ vezérét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök “főparancsnoki minőségében természetesen rendszeresen megkapja a szükséges jelentéseket a védelmi minisztériumunktól”. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken így válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy Putyint tájékoztatták-e Bagdadi feltételezett megsemmisítéséről.

Peszkov a katonai csapás értékelését a védelmi tárca hatáskörébe utalta. Hozzáfűzte, hogy az orosz-amerikai együttműködésnek a terror elleni harc területén megmutatkozó “deficitje” aláássa a fellépés hatékonyságát.

“Hallottam ezekről a hírekről. Egyelőre nem rendelkezem százszázalékos megerősítéssel ezzel, Ibrahim Abu-Bakr al-Bagdadi megsemmisítésével kapcsolatban” – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteki moszkvai sajtóértekezletén.

Bagdadi haláláról az elmúlt években többször is jelentek meg utólag meg nem erősítette értesülések. Legutóbb a Daily Mail című brit napilap vasárnap, a szíriai állami televízióra hivatkozva számolt be arról, hogy az IÁ vezére egy Rakkára mért kemény légicsapás következtében életét vesztette.

Oroszország 2015 szeptemberében avatkozott be a szíriai fegyveres konfliktusba Bassár el-Aszad elnök oldalán. Bagdadi megsemmisítésének ténye, ha megerősítést nyer, komoly sikert jelentene Moszkva számára.