A Pécsi Ítélőtábla jogerősen 17 év fegyházra ítélte azt a férfit, aki 2013 áprilisában korábbi üzlettársát ölte meg.

hirdetés

Az ítélet szerint az elsőrendű vádlott férfi és a sértett az 1990-es években ismerkedtek meg, előbb munkatársak voltak, majd közösen alapítottak egy céget.

Az üzlettársak többször is összevesztek, többek között azért, mert a sértett sok alkoholt fogyasztott. Ezt megelégelte a vádlott és kilépett a cégből, majd saját vállalkozást alapított, amelyhez a sértett ígért hárommillió forintot, azt azonban nem adta oda ismerősének.

Az elsőrendű vádlott 2011 nyarán szabadult a börtönből, ahova emberölés miatt került be. A sértett férfi ekkor felvette a kapcsolatot ismerősével, és felajánlotta neki, hogy tartozását úgy törleszti, hogy munkát ad neki, ezt pedig elfogadta a szabadult férfi. A sértett férfi, vagyis a munkaadó italozott, és munkatársaival sem úgy beszélt, ahogy kéne, ezért ismerőse, az elsőrendű vádlott 2012 áprilisában máshol kezdett el dolgozni. Ez nem tetszett munkaadójának és kijelentette, hogy nem fogja odaadni a vádlott férfinek azt a kettőmillió forintot, amivel még tartozik.

A következő évben a két férfi ismét találkozott, összevesztek, majd az elsőrendű vádlott úgy döntött, hogy nem tűri el ismerőse magatartását vele szemben és megleckézteti. A vádlott férfi ekkor felkereste a másodrendű vádlottat, akit azzal bízott meg, hogy hívja fel akkor, amikor a férfi egyedül van lakásában.
2013. április 30-án éjjel csörgött a férfi telefonja, hogy egyedül van az ismerőse. Ezt követően a férfit elvitték a házhoz, ahol rárontott a sértettre, két kézzel megfogta a nyakát és addig szorította, amíg a sértett férfi megfulladt. A gyilkos ezután úgy döntött, hogy a holttestet édesanyja házában rejti el, ahol éppen felújítási munkálatok zajlottak.

A férfit ezután a társaival együtt odavitték, és a pincében az építési törmelék és a hulladék alá rejtették. Ezt követően az elsőrendű vádlott elintézte, hogy azonnal kezdjék meg a falazási munkálatokat. A holttestet rejtő törmelék elé falat húztak, mögé pedig sóder betont juttattak.

Az elsőrendű vádlott a harmadrendű vádlottnak a hallgatásáért cserébe odaadta a sértettől elvett aranyláncot, illetve további 1.300.000 forintot. A sértett holttestét a nyomozhatóság 2016 februárjában találta meg.

Az első fokon eljárt Szekszárdi Törvényszék ítélete ellen bejelentett fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla június 14-én hirdetett határozatot az ügyben. A másodfokú bíróság az  elsőrendű vádlottat jogerősen visszaesőként elkövetett emberölés bűntette, kifosztás bűntette és magánlaksértés bűntette miatt 17 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra, a másod- és a harmadrendű vádlottat pedig emberöléssel kapcsolatos bűnpártolás bűntette miatt 3-3 év börtönre ítélte.