Megrongálódott házakat újítottak fel

A jövő héten fejeződik be az utolsó megrongálódott ház felújítása abból a mintegy száz épületből, amelynek helyreállítását a Katolikus Karitász vállalta a júniusi dunai árvizet követően – jelentette be pénteken a katolikus egyházhoz kötődő szervezet országos igazgatója Mohácson.

hirdetés

A baranyai városban harmincnégy házat újítottak fel, és egy épületet megvásároltak a karitász támogatásának is köszönhetően.

A pénteki átadáskor tartott sajtótájékoztatón Écsy Gábor elmondta: adományokból és saját forrásból végeztek felújításokat önkéntesek közreműködésével Baján, Mohácson, Koppánymonostorban és a Szigetközben, és mára mindössze egy koppánymonostori ház átadása maradt hátra. A kivitelezésekre 125 millió forintot költöttek.

Az országos igazgató a megrongálódott épületek felújítását az összefogás eredmények nevezte, és köszönetet mondott a lakosság, a résztvevők támogatásáért, együttműködéséért.

Udvardy György püspök, a Pécsi Egyházmegye vezetője hangsúlyozta, hogy a nyári dunai árvízhez hasonló veszélyhelyzetek világítanak rá arra, milyen törékeny az emberi élet, és ezek azok az esetek, amikor a lakosság megtapasztalhatja a sorsközösséget, az együvé tartozást. Úgy vélte, a megrongálódott épületeket sikerült ugyan helyreállítani, de a házak akkor lesznek valódi otthonok, ha az abban lakók tisztelik és szeretik egymást.

Szekó József, Mohács polgármestere emlékeztetett arra, hogy a mohácsi védművek tizenegy méter magasan, egy-másfél méterrel a valaha mért legmagasabb vízszint felett vannak, a város lakóinak így az árvíztől nem kellett tartani. Az áradással összefüggő belvíz viszont mintegy félmilliárd forintos kárt okozott épületekben, utakban, járdákban és a szennyvízcsatorna-hálózatban.

Hozzátette, a végleges helyreállítás várhatóan jövő év tavaszán fejeződik be, a kivitelezés költségeinek fedezésére az önkormányzat központi támogatást remél.

A politikus örömének adott hangot, hogy a védekezésben egy Kárpátaljáról érkező, huszonöt tagú önkéntes csoport is részt vett, és köszönetét fejezte ki a Pécsi Egyházmegyének, hogy ellátást biztosított a munkálatokban résztvevők jelentős részének.