Megrótták Bene Barnabás atlétát

Garázdaság és testi sértés miatt megrovásban részesítette Bene Barnabás válogatott atlétát jogerős ítéletében a Pécsi Ítélőtábla kedden – közölte a táblabíróság szóvivője, Tóth Sándor az MTI-vel.

hirdetés

Bene Barnabás tavaly augusztusban egy pécsi vendéglátóhelyen szórakozott, amikor egy ittas férfi inzultálta, mert látni vélte, hogy a sportoló kikezdett barátnőjével. Mindketten az utcára mentek, ahol összeverekedtek, ennek során a futóval kötekedő férfi életveszélyesen megsérült.     A verekedésről értesülve a sérült férfi barátja is kiment az utcára, és megütötte Benét, majd az őt védeni próbáló, időközben a helyszínre érkező edzőjét. A sportoló és trénere ezután elfutott a helyszínről.     Az első fokon eljáró Pécsi Törvényszék júliusban garázdaságban és testi sértésben mondta ki bűnösnek a többszörös magyar bajnok futót, felmentette ugyanakkor az életveszélyt okozó testi sértés vádja alól; akkor nem jogerősen három év próbára bocsátották Benét.     A törvényszék akkor nem találta bizonyítottnak, hogy a futót inzultáló férfinál a bántalmazástól alakult ki légmell, sokkal inkább azt valószínűsítette, hogy az életveszélyes állapot a verekedés közben ugyan, de a földre esés miatt következett be. Nem fogadták el Bene Barnabás védekezését, hogy ő az incidensnél jogos védelmi helyzetben volt. A bíró rámutatott, hogy az atléta és a magatartását számon kérő férfi azzal a szándékkal ment ki a szórakozóhelyről, hogy verekedni fog, holott Benének lett volna módja ezt elkerülni, el is hagyhatta volna a vendégláróhelyet.     A törvényszék ítélete ellen az ügyész fellebbezett, indítványozva, hogy Bene Barnabás tettének legyen súlyosabb jogkövetkezménye. A vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek.

A táblabíróság szóvivője kedden az MTI érdeklődésére azt mondta, kedden a másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla Makai Lajos vezette büntetőtanácsa enyhítette az atléta büntetését, és Bene Barnabást megrovással sújtotta. Mindez azt jelenti, mondta a szóvivő, hogy a bíróság az elkövető cselekményével kapcsolatban helytelenítését fejezte ki, de az elkövetőre büntetést nem szabott ki.     Az ítélőtábla helybenhagyta az első fokon eljáró törvényszék azon ítéletét, amely a Bene Barnabással összetűzésbe került két férfit garázdaságért marasztalta el, és két-két év próbára bocsátotta.